Fra hønsehus til netthandel
HÆRLAND: En gang leverte Lundeby egg og høns til Grand Hotell. Nå er selskapet fra Mysen en fremoverlent logistikkaktør med robotlager og mange jern i ilden.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
En gang under andre verdenskrig, punkterte en bil på en grusvei ved Hærland litt øst for Mysen. I bilen satt Rolf Kronkvist, som drev Centrum Bokbinderi i Oslo. Han så seg omkring etter hjelp, og hjelpen kom i form av Helge Lundeby fra den nærliggende gården.
Lundeby hadde før krigen drevet stort med høns. På 1930-tallet hadde han rundt 5000 høner i sitt hønsehus, og var den største produsenten i landet. Han var blant annet eneleverandør av høns og egg til Grand Hotell i Oslo.
Krigen satte stopp
Da krigen kom, måtte hønsedriften legges ned. Det var ikke nok fôr å få tak i. Etter krigen var det rasjonering og ingen fikk ha flere enn 200 høner, så driften ble ikke startet opp igjen. I stedet drev den driftige Lundeby med trelasthandel, med egen sag.
Møtet under krigen med Kronkvist fra Centrum Bokbinderi ble imidlertid viktigere enn man kanskje skulle tro. Etter krigen skulle bokbinderiet utvide, men lokaler var vanskelig å oppdrive. Det hadde Lundeby tilgjengelig i et tomt hønsehus. Firmaet Lundeby & Co Bokbinderi ble stiftet i 1949 og er starten på det som i dag er Lundeby Gruppen – som fortsatt har sine hovedkontorer i det gamle hønsehuset i Hærland.
Lundeby Gruppen driver fortsatt med litt bokbinding, men har i dag mange flere ben å stå på. Konsernomsetningen nådde 161 millioner kroner i 2020, og prognosen for 2021 ligger på rundt 200 millioner. Selskapet ledes i dag av gamle Helge Lundebys barnebarn – Helge Gabriel Lundeby.
Gradvis utvikling
Firmaets drift har utviklet seg gradvis fra bokbinderiet fra 1949, forteller han.
– Vi startet som bokbinderi. Så begynte vi å pakke og adressere blader, og etter hvert fikk vi forlagskunder. De hadde behov for lagertjenester, og da startet vi å drive lager for dem. For 15 år siden fikk vi den første netthandelskunden, og da startet vi Nettvarehotellet, sier Lundeby til MT.
Veksten i Lundeby Gruppen har gått jevnt og trutt de siste tiårene. I dag har Nettvarehotellet 10.000 m² lager i Norge, og har kjøpt 5500 m² i Sverige, men nye 10.000 m² er under oppføring litt bortenfor hønsehuset. Da vil det totalt være 30000 kvadratmeter bygningsmasse på Lundeby.
– Den første gangen vi utvidet var i 1968, og dette den 15. gangen vi bygger på, ler Lundeby.
– En annen liten morsomhet om våre 15 utbygginger, er at vi har brukt den samme entreprenøren, Ragnar Haugen fra Rakkestad. Han var med faren sin som 14 åring, og bygde det første tilbygget i 1968. Når har Ragnar tenkt å pensjonere seg, men han måtte få med seg en siste utbygging på Lundeby.
Storavtale
Og plassen trengs. For i tillegg til den stadig økte virksomheten som netthandels-3PL, driver Lundeby blant annet med all postsortering for Helthjem – faktisk er det ikke usannsynlig at bladet du nå holder i hånden har vært en tur innom sorteringssentralen i Hærland.
Fra nyttår blir det enda mer travelt. Da skal Lundeby overta alt av bladdistribusjon for Bladcentralen.
– Det vil være snakk om rundt 35 millioner blader. Bladene skal distribueres til 6500 butikker i Norge, og vi skal også ta returkontrollen, sier Lundeby.
Returkontrollen blir kanskje den største delen av jobben, siden hele 25 millioner blader kommer i retur. Det skyldes at enkelte store bladleverandører, som for eksempel Se og Hør, distribuerer egne blader mens Bladcentralen håndterer returen.
– Med de kontraktene vi har på plass nå, så vil vi nå 250 millioner i omsetning i 2022 og 280 millioner i 2023. Også må vi nok bygge på igjen, smiler Lundeby.
Automatiseres
Bygget på 10.000 kvadratmeter som er under oppføring skal delvis håndtere bladdistribusjonsvirksomheten og delvis lagertjenestene Nettvarehotellet tilbyr. For å håndtere bladvirksomheten overtar Lundeby også maskinene fra anlegget Bladcentralen driver i dag, som er levert av HS News Systems på Kongsberg.
Nettvarehotellet på sin side har investert i et robotlagersystem fra Blue Robot. En utvidelse av robot-anlegget er aktuelt.
– Planen er å kjøpe fire Blue Robot anlegg, og koble de sammen med vårt første. Slik at 5 kuber skal jobbe som en stor kube. Vi vil da kunne koble på automatisert pakkeanlegg i tillegg, sier Lundeby.
Rutinerte folk
At Lundeby holder til litt på utsiden av det som regnes som de beste lager- og logistikkområdene, anser Helge Lundeby ikke som noe problem. Snarere en fordel, siden arbeidsstokken er stabil, kompetent og pålitelig.
– Vi har et lager med ansiennitet på i snitt over ti år blant de ansatte, og vi har ikke behov for å leie inn folk fra bemanningsbyråer. Vi er 160 ansatte totalt, og har fleksibilitet innad i huset, i tillegg til at vi har 40 ringehjelper i området som kan bidra når det trengs, sier Lundeby.