Gjert Ingebrigtsen:– Planlegging er alfa og omega
LURA: Hele Norges trenerpappa, Gjert Ingebrigtsen, har jobbet over halve livet med logistikk. Nøkkelen til suksess både på jobb og i idretten har vært nøye planlegging, gjennomføringskraft og å ikke kaste bort tida. – Jeg er ikke den som tar et møte til på saken, sier Gjert som nå går ned i halv stilling hos Ahlsell.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Gjennom sin rolle som trener for sønnene Henrik, Filip og Jakob, og ikke minst NRK-serien Team Ingebrigtsen, har Gjert Ingebrigtsen blitt svært profilert. Hele det sportsinteresserte Norge, og litt til, er på fornavn med Gjert.
Samtidig som han har trent sønnene til friidrettsprestasjoner som var nærmest utenkelige for nordmenn for få år siden, har Gjert hatt en fulltids logistikkjobb ved siden av. I Ahlsell, der han har tittelen sjef for logistikkplanlegging, er han angivelig blitt beskrevet som et geni.
Kort og effektiv
Å kombinere en lederstilling innen logistikk med en omfattende trenergjerning og samtidig være far til sju og bestefar til en stadig voksende bataljon, krever naturlig nok struktur og effektivitet. Noe vi fikk demonstrert da vi henvendte oss via e-post med ønske om å intervjue Gjert om hans logistikkjobb, og gjerne 16. desember, siden undertegnede da likevel skulle til Rogaland. Svaret var både kort og klart:
«16. des passer bra.», etterfulgt av kontoradressen.
Da vi så spurte om klokken 13 den aktuelle dagen kunne passe bra, var svaret:
«Ok»
Her skulle det ikke kastes bort noe tid med unødige skriblerier med journalister.
Da vi dukket opp hos Ahlsell i Sandnes, tok Gjert seg likevel god tid, på den betingelse av at vi kunne gjøre intervjuet hjemme hos familien Ingebrigtsen. Yngstesønnen William (6) skulle komme hjem tidlig fra skolen, og Gjert hadde planlagt hjemmekontor siste del av dagen.
– Hvordan havnet du i logistikkbransjen, spør vi når vi endelig er installert ved kjøkkenbordet på Lura.
– Det er, som alt annet, en tilfeldighet. Jeg hoppet av skolen da kona mi ble gravid, og begynte å jobbe på Teknisk Bureau med salg og kalkulasjon. Men så har jeg alltid vært litt propell, så det som var en heltidsstilling gjorde jeg unna på noen få timer. Jeg hadde mye tid til overs, og da begynte jeg å interessere meg for bedriftens IT- og logistikksystemer, forteller 54-åringen.
Økonomi og logistikk
For propellen Ingebrigtsen ble kveldene etter hvert utnyttet til å ta utdannelse, blant annet en bachelor i logistikk og økonomi på BI.
– Da hadde jeg jobbet med dette såpass lenge, og var regnskapssjef. Jeg tok den utdannelsen rett og slett for å ha en dokumentasjon på det jeg kunne, forteller Gjert.
I dag er jobbtittelen som nevnt sjef for logistikkplanlegging hos grossisten Ahlsell. Jobben innebærer blant annet planlegging av logistikken for butikker og sentrallager og parameterstyring.
– Også er jeg logistikkavdelingens alibi på økonomisiden, i og med at jeg har både økonomiutdannelse og -bakgrunn, sier Gjert.
Han har nå rundt 30 års logistikkerfaring, men har vært mindre «hands on» på selve utførelsen av logistikken etter at Ahlsell gikk over fra regionlagre til ett sentrallager i 2010. Før det drev Ingebrigtsen regionlagrene fra Agder til Sogn og Fjordane, med ansvar for 120 ansatte, distribusjon og innkjøp.
– Da vi etablerte sentrallager trappet jeg ned med alt som hadde med lagerdrift og personalansvar. Jeg hadde holdt på med det i 20 år og var godt fornøyd med den biten der. Jeg hadde lyst til å gjøre noe annet. Jeg var rimelig fed up av den driftsmessige biten av lager, med trucker, biler, folk, reoler og automater, sier han og ler.
– Nå er jeg mest en støttefunksjon både for lager og andre. Gjør vi for eksempel et oppkjøp, er jeg med på integreringsbiten, får det nye inn i systemet og påfyllingen til å virke. Det ligger i skjæringspunktet mellom logistikk og salg, og er mest i tråd med den utdanningen jeg har, forteller han.
– Sutrer for det minste
Akkurat å slippe personalansvar er noe han setter stor pris på.
– Det synes jeg er veldig deilig. Jeg hadde det fra 1990 til 2010. Jeg har syv unger og vi driver to frisørsalonger med mange utfordringer i det daglige, og å da høre på andre folk sine minimale problemer og skulle engasjere meg i det … Til slutt var jeg så lei av å høre på det. Du skulle vært i mine sko i 14 dager og se hvor lenge du hadde overlevd. Folk sutrer og klager for bagateller. Jeg var så fed up av den biten, sier Gjert med en tydelig oppgitthet i stemmen.
Han innrømmer villig at han neppe er, har vært eller noensinne vil bli, den mest demokratiske lederen.
– Jeg er nok mer i motsatt ende av skalaen. Jeg er ikke den som tar et møte til på saken. Jeg synes ikke møter er den rette måten å løse noen ting på. Jeg er nok mer en gjøre-mann enn en møte-mann. Og det har nok gått på bekostning av kommunikasjon. Jeg hopper nok over noen kommunikasjonsledd, og tar nok større risiko som leder enn mange andre gjør, sier Gjert.
– Og sånn er det innen idretten også. Jeg gjennomfører, uansett. Har vi sagt noe, så gjør vi det. Det er nok min absolutte styrke, fortsetter han.
Så enkelt som mulig
Både i jobb og privat unngår Gjert å gjøre ting mer komplisert enn strengt tatt nødvendig.
– Jeg er tilhenger av klare og rette linjer. Det er egentlig logistikk-logikk. Mange kompliserer ting for at det skal se mer avansert ut. Det prøver jeg å unngå, og forenkler heller ting så mye som mulig, sier han.
Ett eksempel han trekker fram på hvor enkelt ting kan forklares, er en 30 sekunder lang sekvens fra Team Ingebrigtsen-programmet på NRK. Der sitter Gjert i sofaen og studerer nettbrettet, mens han spiser potetgull. Yngstesønnen William får oppdraget med å holde koll på potetgull-logistikken:
«Nå prøver du å holde et stabilt nivå på det som ligger her. Ikke la det komme helt ned til null. Det er et bra prinsipp innenfor logistikken at når jeg kommer ned på et visst nivå, så fyller du på. Sant? Så jeg som kunde slipper å slite med at det ikke er noe der», forklarer far til sønn i klippet.
– Her snakker vi om logistikk i sin mest enkle form. Klippet er brukt internt i Ahlsell. Dette er det vi holder på med. Vi passer på at skålen er passelig full hele tiden, og blir det lite så fyller vi på, forklarer logistikkplanleggeren.
– William håndterte jo dette bra i klippet. Men om du skulle satt en av de tre løpegutta dine til å gjøre din jobb, hvem ville du valgt?
– Jeg tror nok jeg kunne valgt flere av dem. Det er vel ingen av dem jeg ikke kunne valgt. De er relativt merkantilt skrudd sammen. Jeg tror jeg kunne satt de fleste av dem til det, etter en viss tid i alle fall, sier Gjert.
Etter over 30 år innen logistikken, har Gjert naturligvis sett en stor utvikling. Men samtidig mener han logistikk er logistikk fortsatt.
– Den største forskjellen er automasjonsbiten. Ellers er det ikke så stor forskjell. Men samtidig har du fortsatt de manuelle tingene. Varer skal inn og ut av bilen og de skal transporteres langs veien. Det er fortsatt en veldig stor andel manuelt arbeid i logistikk- kjeden, sier han, og peker på utfordringer med å få folk til nettopp gjøre de manuelle jobbene.
– Det er ingen som rekker opp hånda lenger til slike yrker. Det gjelder både terminalarbeidere, sjåfører og lagerfolk. Det er blitt vanskeligere å rekruttere. Det er jo derfor den bransjen er blitt profesjonalisert. Rekrutteringsbransjen er jo blitt en kjempebransje, påpeker han.
Trapper ned
Nå må noen sannsynligvis rekruttere i Ahlsell også. Fra nyttår har Gjert Ingebrigtsen gått over i en ny hverdag. Han har nemlig trappet ned til halv stilling.
– Alternativet var å gå av helt og holdent, men jeg vil gjerne ha en fot innenfor systemet, for jeg trives veldig godt med det.
Det at han bruker såpass mye tid på Henrik, Filip og Jakob, gjør naturligvis at det blir mindre tid til annet, blant annet William og Ingrid (13), som fortsatt bor hjemme.
– Det gjelder å fordele oppmerksomheten på alle. Det er jo den største utfordringen, å få tid til alle, spesielt han minste og hun på 13. Jeg kan ikke bare bli Ahslell eller idretten, det må være noe imellom der også, reflekterer Gjert.
Det siste tiåret har hverdagen ofte vært en vrien kabal for Gjert, og det er blitt minimalt med fritid. Jobb fra 07-15, så trenergjerning på ettermiddagene. De fleste feriedager er blitt brukt på treningsleirer og friidrettsmesterskap, men nå skal altså kalenderen åpnes opp.
– Men du er kanskje en person som ikke helt klarer å jobbe bare 50 prosent?
– Det er jo opp til meg selv å styre det, da. Målet er å få litt mer tid med familien, og kanskje litt ferie, i stedet for det jaget hele tiden. Jeg har ikke hatt fri noen gang. Ferie og fri og sånn, det har jeg ikke hatt muligheten til å prioritere.
Planlegging er alt
For å klare det jaget, har nøye planlegging vært alfa og omega for Gjert. Det har noen han har tatt med seg fra logistikkjobben og over i idretten. Hele OL- sesongen 2020 er selvsagt nøye planlagt for Henrik, Filip og Jakob for lenge siden.
– Det har jeg tatt med meg fra jobben, viktigheten av å planlegge, slik at du sikrer at resultatene blir gode. Det kjenner ungene til. Før synes de det med planlegging var slitsomt. Det å se langt fram ER veldig slitsomt, for du skal tenke på hvor du skal hen hele tiden. Men nå har de vendt seg til det, fordi det er blitt en trygghet. De vet hvor de skal, og at vi har et system for å komme dit. Når du har gjort det noen ganger, blir du trygg, og i dag ville de klart den gjennomføringen uten min hjelp, fordi de er så trygge i strukturen, sier Gjert.
– Har du hatt noen forbilder selv?
– Nei. Jeg har ikke vært typen til å hente inspirasjon eksternt, verken i idretten eller jobben. Er det noen jeg ser opp til og henter inspirasjon av, er det mine egne. Egne unger. Der blir jeg av og til stum av beundring når det gjelder holdninger og gjennomføringskraft, sier Gjert.
– Og helt til slutt. Hva er det mest utfordrende av å levere en plettfri logistikkuke, eller å få Filip til å ikke risikere for mye i et forsøksheat?
– Det skal mye til at ikke logistikken til Ahlsell fungerer. Sånne systemer er skrudd sammen av mange som jobber sammen, og du er ikke avhengig av en, to eller tre mennesker. Så risikoen til Filip er nok mye større, sier Gjert og gliser.