Alkolås i alle Coop-biler
Det blir umulig å starte Coops 220 distribusjonsbiler uten å først bevise at man er edru.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Som første norske dagligvaredistributør installerer Coop alkolås på alle sine kjøretøyer i Norge.
– Trygg Trafikk mener at all yrkestransport bør utrustes med alkolås så snart som mulig. Det er derfor veldig gledelig at en så stor bedrift som Coop gjør dette, og man kan jo håpe at mange andre vil følge etter, sier Trygg trafikks distriktsleder i Oslo og Akershus, Unni Knutli.
21.000 turer i fylla - hver dag
Anslagsvise tall fra politiet viser at ca. 21.000 kjøreturer foretas i alkoholpåvirket tilstand hver dag i Norge.
– Å sette inn alkolås er et tydelig tegn og synlig bevis på at Coop setter trafikksikkerhet på dagsorden og har nulltoleranse for alkoholpåvirket kjøring. Rus i trafikken er et betydelig problem, ofte på grunn av kjøreturer som blir tatt «dagen derpå.» Alkolås vil være med på å forhindre slike hendelser, sier Knutli.
– Det er viktig for Coop som seriøs aktør å sende et tydelig signal til omverdenen om hva vi som selskap mener om rus og trafikk. Coop tar trafikksikkerhet på alvor. Vi ønsker, så godt det lar seg gjøre, å forhindre at våre transportører som kjører i tjeneste, skal være involvert i ulykker relatert til rus, sier Lars Gunnar Grønhella, transportsjef for distribusjon i Coop Norge Handel.
Coop har ca. 220 biler i distribusjon, og alle skal utstyres med alkolås i løpet av 2015. Det er produsenten Dräger og leverandøren KGK som installerer måleinstrumentet i bilene.
– Vi har valgt Dräger fordi de leverer nyeste generasjon alkolåser som oppfyller alle gjeldende kvalitetskrav. I tillegg har KGK et omfattende servicenett over hele Norge som vil kunne montere og utføre service for alle våre transportører, sier Grønhella.
- Uvant, men greit
Sjåfør John Are Drivvold sier det var uvant å måtte blåse for å starte bilen de første dagene, men at han er fornøyd med at Coop tar ansvar for trafikksikkerheten.
– Alt som kan få bort sjåfører som ikke har noe på veien å gjøre, er kjempebra. Alle sjåførene jeg har snakket med syns det er helt greit å blåse før de kjører, sier han.
Lars Gunnar Grønhella håper at flere dagligvareaktører vil følge etter og sørge for å bedre trafikksikkerheten.
– Jeg håper andre ser betydningen av tiltaket og at flere vil følger etter. Vi skal sørge for at våre sjåfører ikke forårsaker død eller skade på grunn av kjøring i alkoholpåvirket tilstand, avslutter Grønhella.