Skal selge AMR fra Geek+ i Norden
AUTOMASJON: Geek+ satser i Norge og Norden med sin brede portefølje av AMR-er og lagersystemer.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Geek+ er en internasjonal robotprodusent med hovedkontor i Kina, med store selskaper som Nike, DSV, Toyota, Wal-Mart og Siemens på kundelisten. Selskapet tilbyr AMR-er (Autonomous Mobile Robots) i alle tenkelige varianter og kompakte lagringssystemer, men har i praksis ikke vært tilgjengelig i Norden. Før nå.
Det danske selskapet ST Logistics har nemlig fått en eksklusiv avtale med Geek+ om å selge deres produkter i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island. ST Logistics er et nystartet datterselskap av SystemTeknik – et selskap med 60 års erfaring innen elektronikk og automasjon.
Duo fra SSI Schäfer
Og det er to rutinerte logistikkfolk som skal lede satsingen, nemlig salgsdirektør Morten Kirch og Ole Madsen, som begge har over 12 års erfaring fra ledende stillinger i SSI Schäfer.
- Jeg har jobbet med SSI Schäfer i 15 år, og jobbet mye i Norge og kjenner det norske markedet. Nå har vi startet SystemTeknik Logistics og fått eksklusivitet på Geek+ sine produkter i hele Norden, forteller Kirch til MT.
ST Logistics skal stå for salg og implementering af AMR-robotene fra Geek+ i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island.
- Markedet for AMR-løsninger er i voldsom vekst over alt i verden, der virksomheter som Amazon og Alibaba investerer aggressivt i enkel og fleksibel lagerautomasjon. Vi ser et tilsvarende behov i Norde, hvor spesielt veksten innen e-handel skaper et stort potensial for lagerautomasjonsløsninger. Det som hindrer selskaper fra å investere i løsningene, er at det ofte er dyre, kompliserte og tar lang tid å implementere. Derfor er det et meget interessant marked for Geek+ i Norden, sier Kirch.
Venter på første bestilling
Han snakker med MT bare én uke etter oppstarten 1. september, og foreløpig er det ingen avtaler i boks. Kirch og Madsen er allerede i gang, og forventer å gjøre sin første avtale, i Danmark, i løpet av en måneds tid.
- Vi har vært ute og snakket med nettverket og det svaret jeg får er veldig positivt. Vi forventer å ha den første bestillingen i Danmark i løpet av den første måneden, sier han.
Og ambisjonene er store i Nørresundby.
- Vi forventer å omsette for en kvart milliard om tre år. Der er svært mye å tjene på å fintune logistikken på et lager, og mange virksomheter er kommet til et punkt der det ikke er ytterligere optimeringsgevinster å hente ved å ansetet flere. Så det er et klart behov for lagerautomasjonsløsniner, og vi kommer med en revolusjonerende løsning som er mulig å forholde seg til for alle, sier Ole Madsen.
Ifølge ST Logistics har AMR-løsningene en innkjøringsfase på kun tre uker og er gjerne tilbakebetalt på ett til to år. Samtidig er de lett skalerbare.
- Vår tidsplan er at det fra underskrift til du har overtakelse av prosjektet vil gå mellom fem og syv måneder, avhengig av anleggets størrelse og kompleksitet, sier Morten Kirch.
Ansatte eller partnere
Hvordan det norske markedet skal håndteres er ikke helt spikret. Kirch forteller at de vurderer både å ansette egne folk her på nordsiden av Skagerak eller om de skal finne en samarbeidspartner. Kirch røper at de allerede har sondert terrenget.
Geek+-robotene har ikke noen strenge krav til forholdene på lageret og kan kjøres på helt vanlig industrigulv. De kan pukke pappesker og plastbokser i opp til åtte meters hånde. Alt er basert på standard programvare, som lett kan integreres med andre systemer. Løsningene kan like gjerne brukes på mindre lagre med 10-12 medarbeidere som de største lagrene i Norden.
Geek ble etablert i Kina i 2015, og har de siste par årene hentet finansiering på rundt 300 millioner dollar, blant annet fra amerikanske Intel. I 2021 hadde selskapet en omsetning på 150 millioner dollar og ordrereserver på 300 millioner dollar. I første halvdel av 2022 har omsetningen doblet seg sammenlignet med samme periode i fjor, og det er forventet at selskapet holder seg på en vekstrate som tilsier dobling av omsetningene i år.