90 prosent av Orkels produksjon eksporteres til gigantmarkeder som Japan, Kina, India og USA. De siste årene har gründer og daglig leder, Jarl Gjønnes, reist verden rundt og markedsført virksomheten.

Logistikk-suksess med cannabis

Legalisering av cannabis til medisinsk bruk i USA har skapt et stort og overraskende marked for logistikkbedriften Orkel.

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trønderbedriften har for lengst markert seg med salg av kompaktorer i Kina.

- Nå kaster vi oss på den voksende cannabisindustrien i USA, forteller gründer og daglig leder Jarl Gjønnes i Orkel til Mtlogistikk.

Han har allerede levert de første maskinene og ordretilgangen bare øker.

Vi traff Gjønnes i forbindelse med at han innledet på Røros-konferansen nylig.

Omstridt tema

Gjønnes legger ikke skjul på at Cannabis er et ømt tema. Likevel produserer Orkel vidundermaskinen for fullt.

Kompaktoren har de utviklet for å tilfredsstille den voksende industrien med å fremstille olje fra cannabisplanten i USA.

Cannabis er fortsatt omstridt, og planten er ulovlig i Norge og det meste av verden.

– Men varianten av cannabisplanten som brukes til medisinsk bruk, er i ferd med å bli legalisert i en rekke land, forteller Gjønnes oss, og som nå opplever en uventet suksess. Orkel-sjefen forteller også at cannabisplanten, som også kalles hamp, er i ferd med å bli legalisert i USA.

Det er kompaktorer som denne som nå gjør suksess i den amerikanske cannabisindustrien.

– Vår kompaktor er utmerket til å fremstille lovlige produkter fra cannabisplanten, forteller Gjønnes. 

Under vår samtale på Røros presiserer Orkel-sjefen begrepene ulovlig og lovlig.

- Planten cannabis sativa er utgangspunktet for den voksende, legale cannabisindustrien i USA. Planten er mest kjent som råvare for marihuana og hasj, men bruken omfatter også medisinsk behandling og en rekke områder der cannabisplanten, eller hamp-planten som den også kalles, er en nødvendighetsartikkel, forklarer Gjønnes.

Innovativt og avansert

Han regner med at kompaktorer som skal pakke og analysere hamp i USA vil stå for 30–40 prosent av omsetningen i 2019. Orkel hadde i 2017 en omsetning på 175 millioner kroner.

Nå skal trønderbedriften utvide fabrikken på Fannrem og ansette flere for å holde tritt med ordretilgangen fra USA. Bedriften har i dag ca. 80 ansatte.

Gjønnes viser til en analyse fra Brightfield Group, og som antyder følgende: Markedet for CBD-olje vil bli 40 ganger større i 2022 enn det er i dag. USA-markedet kan i 2022 bli på 20 milliarder dollar, noe som tilsvarer nærmere 180 milliarder kroner.

I tillegg til å pakke inn materialer i plast, er maskinen utstyrt med avanserte måle- og analyseinstrumenter. Kompaktoren ble opprinnelig utviklet som et traust landbruksredskap for å pakke gress, korn, mais, ris og andre landbruksprodukter er blitt oppdaget globalt med stadig flere bruksområder for maskinen fra Orkdal.

Maskinen brukes nå til å pakke inn, analysere og overvåke innholdet i en lang rekke ulike materialer, blant dem mange typer avfall.

Kompaktoren er på størrelse med en skurtresker og koster rundt 3,5 millioner kroner i salg i USA.

Ifølge Gjønnes brukes maskinen til å pakke ferske hampblader som er råvaren for en olje som kalles CBD og som er i ferd med å bli virkelig stor i USA.

Jarl Gjønnes var i ung alder stolt eier av en Orkel trehulssykkel. I dag har han lagt verden under sine føtter.

- Oljen har en lang rekke gode medisinske virkninger, blant annet mot Parkinson og kreft, forteller Gjønnes.

Industri-eventyr

Orkel har vært et eneste stort industrieventyr siden familien Gjønnes startet opp bedriften.

– I år feirer vi 70, forteller Jarl Gjønnes som nå har lagt verden for sine føtter.

I 2016 ble Orkel tildelt Logistikkprisen i Trøndelag for innovativ satsing siden starten i en liten smie i 1949.

Det var faren Johan Gjønnes som i 1949 startet med å reparere utstyr for naboer, og etter hvert produsere trehjulssykler og kjelker i en liten smie på Fannrem.

I 2016 ble Orkel tildelt Logistikkprisen i Trøndelag.

På 60- og 70-tallet begynte de for alvor med produksjon av utstyr til landbruket, og de oransje Orkel-tilhengerne er kanskje bedriftens mest kjente produkt. I dag er hovedproduktet store egenutviklede kompaktorer.

Powered by Labrador CMS