Bruker milliarder på å spare milliarder
CLOG 2.0: Flyttingen til CLog har gitt Coop et milliardløft innen logistikk. Nå skal det høyautomatiserte lageret utvides for over en milliard kroner.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I fem år har Norges mest høyautomatiserte lager, CLog, vært i drift etter flyttingen fra det tidligere manuelle sentrallageret på Grorud. I løpet av de årene har Coop Norge spart betydelige beløp på logistikken, forteller logistikkdirektør Roger Nyeng.
– Vi snakker om årlige effektiviseringer på flere hundre millioner kroner. Det har gitt oss sårt tiltrengt konkurransekraft i et marked med store volumer og små marginer, sier Nyeng.
Kort fortalt har CLog vært en suksess.
– Det er ingen tvil: Skal vi lykkes i dagligvarebransjen i Norge, med store avstander og vrien geografi, forutsettes en rasjonell og god logistikk. Vi er jo få innbyggere, og da er det vanskelig å regne hjem høy automatiseringsgrad. Men vi klarer det fordi vi har et høyt kostnads- og lønnsnivå i Norge, sier Nyeng.
– Dessuten har vi en god balanse mellom kostnadsnivå og servicenivå, legger han til.
Ikke forberedt på Ica
Men det var én ting man ikke tok høyde for da anlegget ble planlagt, og det var Coops oppkjøp av Ica. Oppkjøpet og god markedsvekst de siste årene, har medført at det 52.000 m² store anlegget allerede er for lite.
– Kapasiteten i logistikken er bortimot sprengt, forteller Nyeng. Derfor har Coop allerede satt i gang gravemaskinene utenfor bygget. En planlagt utvidelse på 32.000 m² skal stå ferdig i 2021. Kapasiteten skal økes med rundt 50 prosent i det nye sentrallageret, som vil få en total gulvflate på hele 84.000 m².
– Vi skal posisjonere oss for ytterligere vekst og har dimensjonert med tanke på 2030. Vi er såpass ubeskjedne at vi også har dimensjonert for distribusjon av varegrupper vi ikke håndterer i dag, sier Nyeng, og antyder dermed at blant annet drikkevarer og meieriprodukter som i dag distribueres av produsentene, kan bli innlemmet i Coops logistikk.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Mer automasjon
Ved CLog er rundt 95 prosent av driften helautomatisk, og Coop ser ingen grunn til å forandre på den tankegangen i forbindelse med den nye utbyggingen.
– Dette er en stor investering og et stort løft for Coop og ikke minst en strategisk viktig beslutning. Vi kommer til å bygge mer av det samme, så det vil være de samme typene systemer som finnes her i dag som også skal på plass i de nye arealene, sier Nyeng.
I dag fungerer CLog som et sentrallager for tørrvarer og kjøl i et samspill med regionlagre i Trondheim, Bergen, Stavanger og Tromsø. I forbindelse med utvidelsen vil det også bli gjort store strukturelle grep.
– Vi har generelle vekstambisjoner samt forventning om tilførsel av nye varegrupper, og vi legger til rette for ytterligere økt sentraliseringsgrad. Vi dimensjonerer for å flytte noe av produksjonen fra regionene og hit, sier Nyeng.
Teknologien i lageret blir som før levert av tyske Witron. Det er et samarbeid begge parter er svært godt fornøyd med.
– Anlegget har fungert, og vi er blitt gode ambassadører og et utstillingsvindu for Witron. Vi er i særklasse det mest besøkte anlegget de har, blant annet har Wal Mart vært her flere ganger. Og vi liker å tro at det ikke BARE er fordi vi ligger rett ved en flyplass, ler Nyeng.
Alle varegrupper
Noe av det som er unikt ved Coops anlegg er at alle varegrupper – tørr, kjøl, frys og frukt og grønt – er automatisert med den høyeste automatiseringsgraden Witron kan tilby.
- Vi overleverer ganske betydelig sammenlignet med det opprinnelige business casen, og vi står oss veldig godt på de KPI-ene vi måler oss på sammenlignet med Witron-anlegg i verden for øvrig, forklarer han videre.
– Det er jo en grunn til at vi har fått midler til å utvide.
CLog skal utvides på alle bauger og kanter. Tørrvarelageret får 12.100 kvadratmeter, utlastområdet blir 4800 kvadratmeter større, frys 3400, frukt og grønt/kjøl 8700 mens det til sammen skal bygges tekniske rom og kontorer på 2400 kvadratmeter.
3D-Tetris
Til det nye anlegget skal Witron levere nye automatiserte pallereoler, kransystemer, transportbånd og ikke minst 11 nye såkalte COM-maskiner, som er maskinene som automatisk bygger nøye planlagte paller som et slags tredimensjonalt Tetris-spill.
Systemet kjenner alle detaljer om alle varer. Hvilke kartonger som er solide nok til å stå nederst på en pall, hvilke som må stå høyere opp og alle dimensjonene. Dermed ligger alt til rett for å skreddersy en «perfekt» pall
– Det er jo det som er rosinen i anlegget. Her sammenstilles varer på pall automatisk og tar hensyn til vekt, stabilitet, eskenes beskaffenhet og hver butikks ønsker om hva som skal på hver enkelt pall, forteller prosjektleder for utvidelsen Arild Brennholm.
Kastet ut leverandørene
Fra 1. juni forsvant leverandørenes varepåfyllere fra Coops butikker, og de Coop-ansatte skal gjøre all påfylling selv. For å lette butikkenes arbeidsbyrde har Coop innført sonebestilling der butikkene selv har bestemt hvilke varegrupper de ønsker levert på de ulike ukedagene.
– Og med Witron-anlegget har vi et system som gjør at det ikke koster noe mer å sortere pallene etter butikkenes ønsker, sier Brennholm.
Utvidelsen medfører også at antall arbeidsplasser ved CLog øker med rundt 100 fra dagens 320. Håndteringen av de ansatte i forbindelse med automatiseringen og flytteprosessen fra Grorud for fem år siden, er for øvrig Coop stolt av.
– I prosessen fra et manuelt lager til en automatisert produksjonsbedrift, har hovedtyngden av de ansatte blitt med på flytteprosessen og tilegnet seg ny kompetanse, sier Nyeng.