ABB i Skien først i Norden med ny robotlagringsløsning
ABB Electrification Norway blir den første aktøren i Norden med AutoStore-utfordreren escala fra Movu Robotics og LIS.
På høsten i fjor ble det kjent at Lager og industrisystemer
(LIS) intensiverer satsingen på automatiske lagerløsninger, blant annet gjennom
samarbeid med Movu Robotics. Og allerede i desember ble den første avtalen om
levering av Movus løsning escala signert.
– Vi ser dette som et viktig gjennombrudd. Det blir det første i Nord-Europa. Det er strategisk viktig for oss, og det viser at vi har et konkurransedyktig produkt, sier daglig leder i LIS, Sue Kristiansen til MT.
Kunden er ABB Electrification Norway som skal installere escala-løsningen i sine produksjonslokaler i Skien. Teknologiselskapet har vært på jakt etter å utnytte den begrensede plassen bedre, ved å flytte lagerkomponenten ut av produksjonen, og heller forsyne sistnevnte via mindre bolker av gangen.
– Likte redundansen
– Vi likte fleksibiliteten og skalerbarheten, og ikke minst redundansen med å ha frie, autonome roboter. Om en robot havarerer, er det fortsatt mulig å ha lageret i drift med noe mindre kapasitet. Noe sånt var ikke mulig i de andre systemene vi så på. Gikk ting galt der, ble det bråstopp, sier industrialiseringsleder i ABB, Kjetil Andersen.
Escala er en ganske fersk løsning fra det unge selskapet Movu Robotics. Movu er imidlertid en del av Stow Group som er en stor internasjonal leverandør av lagerløsninger. Escala er et kompakt ASRS (Automated Storage and Retrieval System) og er således en ganske direkte konkurrent av den dominerende aktøren på markedet, AutoStore.
Tre dimensjoner
Til forskjell fra AutoStore beveger robotene som henter kasser i escala seg i tre dimensjoner, ikke bare på toppen av kassesystemet. Dette gjør at alle kasser er umiddelbart tilgjengelig. Systemet er designet for å være en enkel inngang til tyngre automasjon, samtidig som det er mer fleksibelt enn tilsvarende løsninger, som ofte er veldig standardiserte i hva slags varer og kasser som kan håndteres.
Anlegget til ABB skal leveres til sommeren, og vil måle 22,5 meter i lengden, 11 meter i bredden og 14 meter i høyden. Totalt er det snakk om rundt 6000 lokasjoner. Dette vil være den første escala-installasjonen i Norden, og det er LIS’ egne folk som skal stå for montering og installasjon hos ABB i Skien.
– Vi snakket faktisk med dem om utfordringene allerede for noen år siden, men på det tidspunktet leverte vi ikke automasjon av den størrelsesorden de trengte. Jeg tror den ærligheten var med på å bygge opp tillit. Vi selger ikke noe med mindre vi er sikre på at løsningen vil fungere godt, sier salgssjef på automasjon, Urban Jansson.
På fabrikkbesøk
Før avtalen ble signert var ABBs folk på besøk ved Movu-fabrikken i Belgia for å studere systemet.
– Jeg har jobbet med løsninger i mange år, og vært begeistret for mange, men har fått en ekstra crush på escala fordi den tikker så mange bokser. Det er fleksibilitet, speed og skalerbarhet på et helt annet nivå enn vi har sett før. Derfor var det gøy å jobbe med teknisk interesserte folk i ABB, som også tente veldig på ingeniørarbeidet som ligger til grunn for løsningen, sier overordnet salgssjef i LIS Eirik Toft.
– Det har vært lett når du møter folk som forstår teknologi, legger han til overfor MT.
Ved siden av fleksibiliteten som lar hele varekatalogen være samlet i samme system, stort som smått, er den automatiske inn- og utmatingen den store nyvinningen. Robotene går automatisk mellom lager og produksjon, der de plukker og leverer sammensatte kits fremfor enkeltartikler.
Tidligere har slike kits måttet stå ute og ta opp mye gulvplass midt i produksjonsområdet, hvilket nå frigjør ABB Electrification Norway AS til å bygge produksjonen mer kompakt, opplyser LIS om anlegget.
Systemet er utstyrt med to baner i forskjellige etasjer, som speiler de to etasjene til AMR-robotene som plukker og leverer varer mellom anlegg og produksjonsmedarbeidere. Det gjør at de kan laste kasser tilbake inn i systemet samtidig som de mottar nye, noe som sparer tid.
Sue Kristiansen håper denne avtalen er en begynnelse på en ny tid for LIS.
– Dette er et viktig gjennombrudd og vi er stolte av kollegaene våre som har klart dette på svært kort tid, sier Kristiansen.