Roboter brukes i mange bransjer, så også i logistikk. Som her fra pakkeriet i en laksefabrikk i Hirtshals.

Robot-bestanden har passert fire millioner

Det er nå over fire millioner industriroboter på verdens fabrikker, og nesten halvparten av dem står i Kina. 

Publisert

En rapport fra World Robotics viser at det nå er 4.281.585 industriroboter i drift på fabrikker verden over, noe som utgjør en økning på 10 prosent sammenlignet med året før. Antall nye installasjoner har overskredet en halv million enheter for tredje år på rad. Asia står for 70 prosent av alle nyinstallasjoner i 2023, mens Europa og Amerika følger etter med henholdsvis 17 prosent og 10 prosent.

Ifølge Marina Bill, president i International Federation of Robotics 541.302 enheter installert i fjor, noe som er det nest høyeste antallet som noen gang er registrert, kun to prosent lavere enn rekordåret 2022.

Regionale trender

Kina er fortsatt det desidert største markedet for industriroboter, med 276.288 installasjoner i 2023, som tilsvarer 51 prosent av de globale installasjonene. Dette er det nest høyeste nivået som er målt, etter rekordåret 2022. Innenlandske kinesiske produsenter økte sin markedsandel betydelig, fra 28 prosent til 47 prosent i 2023. Landets totale robotbestand nærmer seg nå 1,8 millioner enheter.

Japan er det nest største markedet for industriroboter, med 46.106 installasjoner i 2023, en nedgang på ni prosent fra året før. Etter et par sterke år, forventes markedet å være stabilt i 2024, men med utsikter til vekst igjen i 2025.

Sør-Korea, verdens fjerde største robotmarked, registrerte 31.444 nye installasjoner i 2023, en liten nedgang på én prosent fra året før. India opplevde imidlertid en kraftig vekst med 59 prosent flere installasjoner, hovedsakelig drevet av den økende etterspørselen i bilindustrien.

Europa

Europa økte robotinstallasjonene med ni prosent til 92.393 nye enheter, hvorav 80 prosent er i EU-land. Veksten ble hovedsakelig drevet av bilindustrien, med markante økninger i både etablerte markeder som Spania og mindre markeder som Slovakia og Ungarn. Tyskland, det største markedet i Europa, økte installasjonene med sju prosent til 28.355 nye enheter. Samtidig opplevde Italia og Frankrike nedgang i installasjoner på henholdsvis 9 prosent og 13 prosent.

I Storbritannia steg robotinstallasjonene med 51 prosent, en vekst hovedsakelig drevet av bilindustrien.

Amerika

Amerika installerte over 50.000 roboter for tredje år på rad, med USA som det største markedet i regionen. USA sto for 68 prosent av installasjonene, selv om etterspørselen falt med fem prosent sammenlignet med 2022. Samtidig økte robotinstallasjonene i Canada med 37 prosent, mens Mexico opplevde en nedgang på tre prosent.

OECD forventer at den globale veksten stabiliserer seg, til tross for geopolitiske utfordringer. Automatisering gir industrien mulighet til å flytte produksjonen tilbake til utviklede økonomier uten å tape kostnadseffektivitet. Global robotinstallasjon forventes å nå 541.000 enheter i 2024, før veksten akselererer i 2025 og fortsetter utover mot 2027.

Denne teksten er basert på en pressemelding fra  The International Federation of Robotics, og er laget av kunstig intelligens og kvalitetssikret av en journalist. 

Powered by Labrador CMS