TATT I BRUK: Den nye stasjonen i Bærum er Norges største. Blant brukerne er Gunnar Knutsen AS som har 57 biogassbiler og sitt hovedkontor like ved.

Åpnet Norges største biogass-stasjon

SKUI: Stasjonen på Skui er den syvende Gasum flytende biogass (LBG) stasjonen i Norge og nummer 50 i Norden.

Publisert Sist oppdatert

Det nordiske energiselskapet Gasum hadde offisiell åpning 15 oktober av sin nyeste biogass stasjon i Bærum vest for Oslo.

Det var fylleaktivitet på stasjonen før selve åpningen på åpningsdagen.

Stasjonen ligger strategisk plassert vest for Oslo langs E16 og betjener logistikkbedrifter i regionen i tillegg til tungtransporten mellom Østlandet og Vestlandet.

LEVERER OG TANKER: Litra distribuerer biogassen til Gasum - selvsagt med biogasskjøretøy. De var også de første som fikk bruke fyllestasjonen.

- Vi er veldig glade for å utvide vårt nettverk av biogass-stasjoner i Norge. Dette er et viktig skritt for å fortsette å utvikle infrastrukturen for å kunne kjøre på biogass over hele Sør-Norge innen utgangen av 2025. Jeg er glad for å se stor interesse for biogass i Norge fra store logistikkaktører, og at det investeres i biogassbiler når vi bygger infrastruktur, sier Jogeir Munkeby, salgssjef for Trafikk Norge hos Gasum.

Gasum har samarbeidet med grunneier Eiendomsspar og logistikkselskapet Gunnar Knutsen om å åpne biogass stasjonen på Skui. Gunnar Knutsen har testet fyllestasjonen siden august, som vil være åpen for alle brukere.

Ringnes med lastebil i blodet

Investor Christian Ringnes er hovedeier og styreleder i Victoria Eiendom og Eiendomsspar, og har en skjult kjærlighet for lastebiler. 

- For Victoria Eiendom, Eiendomsspar og meg personlig, er det utrolig stor stas å kunne åpne en biogass-stasjon med Gasum på Skui. Jeg vokste opp med lastebiler og diesel, min far importerte Scania-lastebiler og ga oss barna to kroner for hver Scania vi så på veien. Var det et annet merke, måtte vi betale en krone tilbake. Hadde biogass eksistert den gangen, er jeg overbevist om at han ville gitt oss fem kroner for hver biogass Scania vi møtte og ikke fremmet noe krav om tilbakebetaling for biogassbiler av andre merker, sier Ringnes. 

BYGGER UT: Jogeir Munkeby i Gasum.

- Det er kort og godt fantastisk å få være med å bidra til en så konkret og positiv del av det grønne skiftet som det en ny biogass stasjon i Gasum’s regi representerer, legger han til.

Gunnar Knutsen har som nevnt brukt den nye stasjonen et par måneder. For transportselskapet gjør bedre tilgjengelighet det lettere å bruke biogass som drivstoff.

- Vi har brukt biogass lastebiler i tre år, og vi har nå 57 biogass lastebiler. En biogass-stasjon i Skui vil gjøre det enklere for transport av byggematerialer som store mengder jord og stein i området vest for Oslo. Til nå har vi fyllt biogass på Furuset i Oslo og Yggeseth i Asker. Stasjonen i Skui vil løse mange av kapasitetsproblemene og gjøre overgangen til grønnere transport enklere i Oslo-regionen. Det skader heller ikke at anlegget ligger rett ved siden av vår base i Bærum, sier Frank Vestveit, daglig leder i Gunnar Knutsen AS.

Bygger videre

ROMSLIG: Det er god plass ved det nye anlegget.

 Gasum har ikke tenkt å hvile på laurbærene. Leverandøren vet at  god og forutsigbar tilgjengelighet er en forutsetning for at transportbransjen skal velge biogass som drivstoff. Gasum planlegger å bygge flere biogass stasjoner i løpet av 2025 mellom Oslo og Bergen for å muliggjøre fossilfrie transportløsninger.

- Ved å utvide det nordiske nettverket av biogass stasjoner, kan vi gi lokale selskaper muligheten til betydelig å redusere sine utslipp», sier Jogeir Munkeby.

Innen 2027 er målet til å Gasum å levere 7 terawattimer (TWh) biogass per år til de nordiske trafikk-, industri- og maritime markedene som vil redusere kundenes utslipp av CO2 med 1,8 millioner tonn per år.

Biogass reduserer klimagassutslipp med drøyt 90 prosent gjennom drivstoffets livssyklus sammenlignet med diesel. Biogassbransjen vurderer at potensialet for biogass er opptil 20 % av alt fossilt brensel innen tungtransport.

I tillegg til CO2 reduksjon, forbedrer biogass lokal luftkvalitet ved å redusere utslippene av nitrogenoksider og svovel.

Powered by Labrador CMS