Ryddecrewet klart for en ny dag med plukking av søppel, som har blåst inn til naturreservatet Øra . Are S. Grønsund er prosjektleder for «Marin omsorg».

Straffedømte hjelper sjøfugler

Gjennom pilotprosjektet «Marin omsorg» kan mennesker, som er dømt til samfunnsstraff i Østfold, velge å rydde i de uendelige mengdene med marint søppel som kommer med sjøen inn til  Øra naturreservat utenfor Fredrikstad. Hittil har de ryddet 4,5 tonn.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I november startet pilotprosjektet «Marin omsorg», som går ut på å organisere  rydding av søppel i naturreservatet på Øra. Søppel kommer drivende inn mot Norskekysten - det være seg plastposer og annen plast fra England og Danmark, rester av fiskegarn, utstyr som har blåst av fra passerende skip og fritidsbåter. Listen er lang, og forsøplingen er stor. 

Naturreservatet ligger øst for Glommas elvemunning, og har siden 1985 status som Ramsarområde, på grunn av sin betydning for trekkfugler.

Havna bistår

Borg Havn har bistått prosjektet med sjøtransport og logistikk i de grunne og vanskelig tilgjengelige områdene i reservatet. En dag med rydding i kystsonen, fører med seg et stort antall sekker med søppel som skal transporteres ut av området. 

Borg Havn uttrykker glede over å få bistå prosjektet.

- Det er inspirerende å jobbe med så mange flotte og engasjerte mennesker som bidrar til å rydde i vårt verdfulle nærmiljø. Så langt har vi hatt en utrolig godt samarbeid, sier Henning A. Lilleng, maritim leder i Borg Havn IKS.

Straffedømte

Ryddegjengen består blant annet av mennesker, som avtjener samfunnsstraff.

- Vi trenger å systematisere den store jobben det er å rydde marint søppel, og tanken er at vi med en ryddepatrulje fra kriminalomsorgen kan gjøre nettopp det, og starte her på Øra, sier Sten Helberg, en av initiativtakerne. Helberg er mannen som får et knippe år siden hadde ideen til Kystlotteriet, en ryddeaksjon hvor deltakerne kan vinne premier. Kystlotteriet finnes i dag som aksjon flere steder rundt i kyst-Norge og er i Naturvernforbundets regi. Helberg selv har gått videre med sine ideer og startet Miljøstiftelsen Elv og Hav.

- Samfunnsstraff handler jo om å bidra med noe positivt tilbake til samfunnet, og gjennom dette tiltaket,får de gjort nettopp dét på en ordentlig måte, legger han til.

 

Godt samarbeid

I første omgang er dette et pilotprosjekt, hvor planen er å rydde i fuglereservatet på Øra før ferdselsforbudet i området trår i kraft 15. april i år. Pilotprosjektet har mottatt økonomisk støtte fra fylkeskommunen og involverer en rekke etater som Fredrikstad kommune, Borg Havn, Naturvernforbundet, Oslofjordens Friluftsråd, Kystlotteriet og ikke minst Kriminalomsorgen.

Powered by Labrador CMS