Vil sørge for lastesykkelrevolusjon
SKØYEN: Markedet for lastesykler spås å vokse bli på flere hundre milliarder i løpet av få år. Norske CityQ vil ta sin del av kaka, med sin unike elektriske firehjuling.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter flere års utvikling i Norge og Tyskland kan CityQ vise
frem sin nye elektriske lastesykkel. Ambisjonene til gründer og daglig leder
Morten Rynning er store.
– Om noen år håper jeg vi lager flere hundre tusen sykler årlig, sier han.
Det høres hårete ut, men han har støtte blant ekspertene i at potensialet er der. Konsulentselskapet McKinsey spår at markedet for denne typer kjøretøy vil være på rundt 100 milliarder dollar i 2030.
CityQ er norsk og med tysk utviklingsteam. De første syklene er laget i Nürnberg og skal til høsten leveres til kunder i Tyskland, Belgia, England og Norge. I London tester DHL allerede ut to sykler.
Nytt utstyr trengtes
Det hele startet da Rynning hørte om ambisjonene om å gjøre Oslo sentrum er eller mindre bilfritt.
– Jeg så hva mitt private behov var, og så at det trengtes et helt annet utstyr enn det som fantes på markedet, sier han.
Han så raskt at det var et behov for en modulær plattform for firehjulssykler. Samtidig måtte det være enkelt å vedlikeholde. Dermed var den første lastesykkelen i verden uten kjede født. Kraften fra pedalene overføres elektrisk til drivhjulene bak.
Så kommer samtidig mesteparten av kraften fra to batterier under setet. De to batteriene er på 1440 Wh hver, og skal være nok til en rekkevidde på 140 kilometer, via to elektriske motorer på til sammen 220 nm. Sykkelen er bygget for å være lett, men robust. Egenvekten er på 110 kg, mens totalvekten inkludert sjåfør kan være 350 kg. Dermed får man en solid nyttelast.
Batteriene kan løftes ut i løpet av sekunder, og sykkelen kjører også fint på ett batteri. Dermed kan ett batteri kan stå til lading mens sykkelen er i bruk. Det gir god fleksibilitet.
Fyller mange behov
Rynning ser mange bruksområder for sykkelen. Transportselskaper med last mile-utfordringer i store byer, er naturligvis ett. Det samme er hjemlevering fra dagligvarebutikker, matleveranser fra aktører som Wolt og Foodora, men også rørleggere og håndverkere skal komme seg rundt i byen med verktøy og utstyr eller kommuner som skal ha ansatte ut i felt. Ifølge Rynning er det mange fordeler.
– Lastesykler begynner å bli en naturlig del av mange kjøretøyflåter. Siden dette er en sykkel, kan man også parkere mer eller mindre hvor man vil, uten at man risikerer parkeringsbot, sier Rynning.
Han viser oss én av syklene på Skøyen, der sykkelen har stått utstilt i kontorfellesskapet Eker Works. Kjøretøyet er lett å manøvrere, og akselererer raskt og er enkel å styre. Her finnes også revers gjennom den elektroniske giringen.
Etter flere år med idémyldring og utvikling, er nå tiden inne for å skalere opp for CityQ.
– Dette utvikl etter bilstandard – med prototyper og så design for manufacture med nivåene A-, B-, C- og D-samples. Til høsten leveres C-samples. Og neste år masseproduksjon av D-samples. Det vi har nå er en ferdigutviklet sykkel, som skal modnes, sier han.
Pilotfase
I fasen selskapet nå går inn i, skal 100 sykler levers til kunder i løpet av høsten, som en pilotfase. Målet er full masseproduksjon fra neste år.
– Vi skal selge 100 sykler til høsten i fire land, Tyskland, England, Belgia og Norge. Vi har veldig mange som vil ha dem, sier Rynning, og viser til at intervjuet ble avbrutt av en potensiell kunde som ringte for å høre hvor raskt hun kunne få en sykkel levert.
Foreløpig er antallet begrenset, men Rynning håper på rask oppskalering.
– Vi starter det vi kaller serieproduksjon i år, og oppskalerer til masseproduksjon neste år. Jeg tenker at vi leverer et par tusen sykler neste år. Vi har ambisjoner om at dette skal bli billig og stort, sier han.
Sykkelen vi får teste på Skøyen, skal leveres til Asker kommune, som skal finne ut hvor i organisasjonen en slik sykkel kan gjøre mest nytte.
Bygger løsninger rundt kjøretøyet
Det gjøres i samarbeid med Fleet by Mobility Solutions AS, et nystartet selskap som skal levere utleietjenester for elektriske lastesykler, samt stå for vedlikehold, service og infrastrukturen rundt.
– Vi satser på utleie til bedriftsmarkedet med en komplett løsning, der vedlikehold og infrastruktur med ladestasjoner med 100 prosent fornybar strøm og låsemuligheter inngår i månedsabonnementet, sier Andreas Hætta, prosjektleder og en av flere grunnleggere i Fleet.
Fleet har fått markedsavklaringsstøtte fra Innovasjon Norge og er klare til å tråkke på pedalene. Til høsten skal Fleet ha sykler og ladestasjoner klare til kunder og konseptet vil være «live».
– Hætta håper å få flere titalls sykler ut det norske i markedet i løpet av høsten. Han tror opplegget med tilgjengelige ladestasjoner vil fungere godt.
– Vi kommer til å ha ladestasjoner som blant annet lager strøm med solceller, så strømmen vil være fornybar. Mange som har brukt lastesykler hittil har gitt uttrykk for at de savner en infrastruktur rundt, og at det har vært vanskelig å forholde seg til en tredjepart når det gjelder service. Her vil vi tilby en komplett pakke, sier Hætta.