Slik skal vaksinen distribueres
I romjula eller på nyåret starter vaksineringen i Norge. For å få vaksinen fram til de ulike kommunene, er det nødvendig både med hemmelighetskremmeri og smarte løsninger.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Lyset i enden av den tunnelen som har vært 2020 heter vaksine. Og nå er den endelig på vei. I USA og Storbritannia er vaksineringen begynt. Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet torsdag at vaksineringen i Norge og en rekke andre europeiske land trolig vil starte 27. desember.
Det er Pfizer og BioNTechs vaksine som er den første som trolig blir godkjent, og ifølge avtalen Norge har om kjøp av vaksinen via Sverige, vil rundt 500.000 doser av vaksinen komme til Norge i første kvartal.
Vaksinen skal ifølge tester være rundt 95 prosent effektiv, noe som er bra. Men Pfizer-vaksinen har også en ganske betydelig logistisk utfordring: Den må lagres og transporteres på rundt 70 minusgrader. Mer om det straks.
Vaksineutstyr på vei
Norske helsemyndigheter er godt i gang med forberedelsene. I disse dager er 11,4 millioner sprøyter og 14 millioner sprøytespisser på vei ut til kommunene. I tillegg til sprøyter og sprøytespisser sender vi nå ut spritservietter til desinfisering av huden, bomullsdotter, plaster og avfallsbokser til brukte sprøytespisser.
Om lag halvparten av utstyret blir sendt ut til kommunene i løpet av desember. Resten vil bli sendt ut senere.
Pfizer vil selv forestå transporten av vaksinen fra produksjonsfasilitetene i Europa til lagring i såkalte ultrafrysere i regi av de regionale helseforetakenes sykehusapotek. Men når, hvor og av hvem vaksinene skal transporters, ønsker ikke Pfizer å dele med omverdenen.
– Dette er en komplisert operasjon. Av sikkerhetshensyn holder vi kortene tett til brystet og vi ønsker ikke å gå i detalj på transportdetaljer som når lastebilen kommer, hvor vi leverer og lignende, sier kommunikasjonssjef i Pfizer i Norge, Joachim Henriksen til MT.
Han forteller at det er avtalt et visst antall doser som skal til hvert land i Europa. Hele oppdraget er en stor logistikkutfordring for det amerikanske legemiddelfirmaet, selv om Pfizer også i et vanlig år produserer og distribuerer 200.000 millioner vaksinedoser til 165 land.
70 minusgrader
Vaksinene til det europeiske markedet vil i hovedsak produseres ved Pfizers fabrikk i Puurs i Belgia, og distribueres så direkte som mulig, samtidig som man etterstreber å følge «just-in-time»-prinsippet.
For å sikre at koronavaksinen holder rett temperatur under transport og også ved lagring i bakkant, har Pfizer utviklet en egen transportkartong – Thermal Shipping Container – der tørris sørger for å holde vaksinedosene nedkjølt til -70°C i opptil 30 dager. Transportene skal overvåkes med temperatursensorer med GPS-sporing, slik at Pfizer kan reagere umiddelbart ved avvik.
Når vaksinen kommer frem, har mottakeren tre alternativer for oppbevaringen.
- I ultrafrysere som holder tilstrekkelig lav temperatur – noe som gir en holdbarhet på seks måneder.
- I den spesielle transportbeholderen med påfyll av tørris hver 5. dag – som gir en holdbarhet på opptil 30 dager.
- I kjøleskaptemperatur – som gir en holdbarhet på fem dager.
– Med en gang den er tint opp, er den som en opptint fisk. Den holder i fem dager i kjøleskapet, men kan ikke fryses igjen, sier Henriksen hos Pfizer i Norge.
Desentraliserte lagre
Ifølge Helsedirektoratets opplysninger vil vaksinene som kommer til Norge distribueres til desentraliserte lagre der det vil være ultrafrysere som holder minus 70 grader. Derfra vil vaksinene bli distribuert til kommunene i egne transportbiler med kjøleskapstemperatur.
Kommunene vil da ha fem døgn på seg, minus transporttiden, til å få satt vaksinene.
For å hjelpe kommunene å transportere vaksinene ut til vaksineringsstedene, har Helsedirektoratet bestilt kjølebokser for transport av vaksinene internt i kommunene. Disse vil bli sendt ut til kommunene i to omganger. Første utsending av kjølebokser skjer i begynnelsen av januar, opplyser Helsedirektoratet.
Logistikkselskapet World Courier står for denne distribusjonen ut til kommunene, ifølge NTB. Til kommunene fraktes vaksinen i nedkjølingsesker med egne temperaturmålere. Her er det vanlig kjøleskapstemperatur.
Det er i denne fasen, når vaksinen tas ut av ultrafryserne for å sendes ut til kommunene, at klokka begynner å tikke. Vaksinen må nemlig brukes innen fem dager.
Det opplyses også at det jobbes med en reserveløsning med bruk av tørris, dersom transportkjeden til kommunene av en eller annen grunn svikter.