ANSVARLIG: Sjåføren er ansvarlig for at kjøretøyet er riktig skodd minner vegvesenet om.

Vinterdekkpåminnelse fra Statens vegvesen

VINTERDEKK PÅ LASTEBIL: Har du ikke skiftet til vinterdekk på lastebilen eller vogntoget, så kan tiden være inne nå.

Publisert

Vinteren er på vei flere steder i landet og det er derfor viktig å kjøre riktig skodd fremover, minner Statens vegvesen om i en melding.

Som sjåfør er du til enhver tid ansvarlig for at kjøretøyet er riktig skodd for gjeldende føre. Fra 1. november skal mønsterdybden i dekkene skal være minst 5 millimeter og kjetting skal også være med. For Nordland, Troms og Finnmark kreves det minst 5 millimeter mønsterdybde mellom 16. oktober og 30. april.

Påbud

For tunge kjøretøy er det påbudt med vinterdekk i perioden 15. november til 31. mars.

– Et vinterdekk for tunge kjøretøy er et dekk av typen «Mud and snow» eller «3 peak mountain Snowflake». Vinterdekkene kan være med eller uten pigger, sier Roy Harald Holm i Statens vegvesen.

Riktig merking er ingen garanti for veigrep

Er det vinterføre må kjøretøyet ha vinterdekk med eller uten pigger også utenfor tidsperiodene nevnt ovenfor.

– Riktige dekk er helt avgjørende for sikkerheten din og de andre bilistene på veien. Det er viktig å huske på at riktig merking og mønsterdybde på dekkene ikke er en garanti for godt nok veigrep, sier Holm i Statens vegvesen.

Dersom du kan forvente snø- eller isdekke, skal du ha med kjetting uansett tid på året.

– Husk at på alle tunge kjøretøy er vinterdekk påbudt i de angitte tidsperiodene. Å ferdes i overgangen mellom høst og vinter vil alltid være mer krevende enn sommerkjøring. Vi oppfordrer derfor dere alle om å kjøre oppmerksomt, avrunder Holm.

Powered by Labrador CMS