Utsatt for over 50 dieseltyverier og innbrudd

Vidar Tellefsen i Tellefsen AS har møtt dieseltyver med ladd hagle, og stanset andre på motorveien. Men han har gitt opp å anmelde sakene.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Entreprenøren Tellefsen AS har vært hardt rammet av tyverier og innbrudd. Ifølge daglig leder Vidar Tellefsen, har bedriften vært utsatt for minst 50 innbrudd og tyverier de siste ti årene.

- Totalt sett har det kostet oss flere hundre tusen kroner. Ikke bare i diesel, men som følge av ståtid på maskinene og ekstra merarbeid, sier Tellefsen til AT.no.

Tellefsen AS har syv gravemaskiner og seks lastebiler, og Vidar Tellefsen forteller at nesten ingen av maskinene lenger har originalt og intakt tanklokk.

Nytteløst å anmelde

Han har opplevd mange fæle episoder, og i de fleste tilfeller er det nytteløst å anmelde.

- Ved flere tilfeller visste vi hvem som hadde vært der og tatt diesel. Vi anmeldte det til politiet og oppga kjente gjerningspersoner. Men kort etter fikk vi melding om at saken var henlagt på grunn av ukjent gjerningsperson, sier Tellefsen.

Siden det så godt som aldri får noen konsekvenser for tyvene, har han nærmest gitt opp å anmelde sakene. For at det skal være noen vits, må tyvene tas på fersk gjerning. Men da det faktisk skjedde, fikk til gjengjeld politiet og påtalemakt fart på seg.

I mars la Vidar Tellefsen seg på hjul etter noen rumenere i en varebil, som hadde stålet diesel fra lastebilen hans. Han hadde kontakt med politiet, som kom motsatt vei på E18 i Telemark. I fellesskap fikk de stanset VW Transporteren som rumenerne kjørte og tyvene ble pågrepet.

Dømt, sonet og utvist

De fire tyvene, to menn og to kvinner fra 25 til 41 år, ble pågrepet tirsdag 19. mars og allerede fredag samme uke ble de dømt til 30 dagers fengsel, der halvparten av dommen ble gjort betinget, og gikk rett i soning. Etter sonet dom, ble de utvist fra Norge med besøksforbud i to år.

- Det var effektivt, og det er sånn det må gjøres. Men vi er nødt til å ta dem på fersk gjerning, sier Tellefsen.

Ladd hagle

Å ta saken i egne hender kan også være farlig. Det fikk Tellefsen erfare for fem-seks år siden. Da sperret en ansatt i firmaet en dieseltyv inne på et område i samarbeid med en ungdomsgjeng. Da Vidar Tellefsen selv kom til stedet før politiet, så han at vedkommende ikke var til å stole på, og oppdaget kniver i siderommet på skurkens bil, og noe som lignet en hagle mellom setene.

Derfor forholdt han og ungdommene seg i ro til politiet kom til stedet og arresterte personen.

- Og det viste seg at det var en ladd, avsagd hagle som lå mellom setene på varebilen hans, sier Tellefsen.

Politiet koma aldri

Han synes det er en skummel trend at man kan bli nødt til å ta love i egne hender, om slik kriminalitet skal få konsekvenser for skurkene, siden det er nytteløst å anmelde.

- Hva skal vi gjøre. Skal vi ta oss av dem selv og ikke si det til noen? Eller skal de bare få herje fritt uten konsekvenser? Hva slags samfunn får vi da, spør Tellefsen.

- Sist tyveri hadde vi nå i oktober. Politiet ble varslet 0645 i morgenen og skulle sende ut etterforskere til og ta finger- og fotavtrykk som var blitt igjen. Operasjonssentralen ved Telemark politidistrikt lovte at det skulle komme folk fra lensmannskontoret, men det skjedde aldri fordi dette kammeret er blitt nedprioritert og underbemannet slik at de ikke har kapasitet. De kom faktisk aldri, avslutter Tellefsen.

 

 

Powered by Labrador CMS