EAB har vokst ut av den svenske skogen
SMÅLANDSSTENAR: Fra å lage rekkverk i kjelleren til å finne opp et revolusjonerende shuttlesystem, har EAB i Småland vokst til å bli en milliardbedrift. Nå investerer flere norske bedrifter i siste generasjons shuttle, og EAB er rigget for vekst i Norge.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Langt inne i skogen i Småland i Syd-Sverige, i den lille byen Smålandsstenar, laget snekkeren Erik Andersson på 1950-tallet et stålrekkverk til sin egen trapp. Det ble så bra at naboen også ville ha et stålrekkverk. Og ganske snart hadde Andersson etablert et lite smijernsverksted i kjelleren. Etter et år med smijernsvirksomhet i kjelleren, sluttet Andersson i byggefirmaet der han var ansatt og etablerte Erik Anderson Byggnadssmide (EAB).
I dag, over 60 år etter Erik Anderssons første smijernsprosjekt, har EAB nettopp bygget ut sin fabrikk i Smålandsstenar til 55.000 m2 og har avdelinger i sju land på to kontinenter.
- Ja, så är det.
Det sier Mats Carlsson, salgssjef for lagerutstyr i EAB – et selskap som i år vil omsette for rundt 1,3 milliarder svenske kroner – den typiske roen og beskjedenheten du finner på den svenske landsbygda. Carlsson har jobbet i EAB siden 1980-tallet, og virker som en slags personifisering av svensk nøysomhet og grundighet. Målet er at alle skal være fornøyde, forteller han.
- Vi skal gjøre hver kunde til en fornøyd kunde og hver medarbeider til en fornøyd medarbeider, sier Carlsson.
Stål så langt øyet ser
Carlsson viser MT rundt i den enorme fabrikkbygningen der all produksjon i EAB foregår. EAB har tre produktgrupper: lagerinnredning, stålbygg og porter. Alt er laget i stål, og alt produseres i Smålandsstenar. Fabrikken består av hall etter hall med produksjonsutstyr, som behandler stålet på ulike måter. Over alt er det rent og ryddig, og Carlsson forteller at målet er å lage så solide produkter som mulig, slik at man kan gå god for slagordet «Det håller» - som i markedene utenfor Sverige er blitt til «Built to last».
- Vi ønsker å ha litt mer «med» i våre leveranser hele tiden. Litt flere kg stål for å gjøre det solid. Det er stor forskjell på leverandører fra Syd-Europa og Nord-Europa. De leverer ikke en millimeter eller kg for mye. Vi forsøker å få kunden til å forstå at med EAB så får du litt mer, sier Carlsson, og legger til:
- Du har sikkert sett videoer på YouTube der hele lagre kollapser etter en truckkollisjon? Vi har dimensjonert for at det ikke skal skje. Det ligger i våre «engineering principles».
Vekst i Nord-Amerika
Det er tunge produkter som blir formet av stansemaskiner, sveisemaskiner, laserskjærere og annet utstyr samt manuelt arbeid i fabrikkhallene i Småland. I enden av bygget ligger tunge lagerreoler sammenpakket og klare til å lastes på lastebiler. Mesteparten skal til det svenske hjemmemarkedet, men EAB opplever vekst også i utlandet, blant annet er etterspørselen stor i Nord-Amerika etter at EAB åpnet kontor i Canada.
I Norge har EAB vært representert av Norsk Lagerteknikk som agent siden 1984. De sikret EAB store kunder som blant annet Tine og Findus, og ikke minst er man blitt en stor leverandør til byggevareindustrien. I 2008 ble eierne Runar Bøe og Ron Watson enige om at EAB skulle overta Norsk Lagerteknikk og EAB fikk dermed et heleid datterselskap med sin egen branding her på berget.
Runar Bøe har vært med på nesten hele den reisen, siden han begynte i Norsk Lagerteknikk i 1986 og er fortsatt i dag daglig leder i EAB Lagerteknikk AS med hovedkontor i Asker. Bøe har solgt EABs lagerinnredning i over 30 år. Da han han solgte sin eierandel til EAB var det midt i finanskrisen.
- Fra den ene dagen til den andre trodde vi at telefonen hadde sluttet å virke. Men vi har ikke hatt røde tall noen gang, selv ikke da, sier Bøe.
Alene med ansvaret
Han fikk en ganske annen hverdag da EAB overtok. Ron Watson trakk seg ut, og Bøe ble sittende med det fulle og hele ansvaret fra Norge.
- Jeg og Ron hadde gått rundt som et gammelt ektepar i så mange år. Plutselig satt jeg der alene, og noen hadde lagt penger på bordet og jeg måtte levere midt i finanskrisen, ler han.
Men de svenske eierne var ikke så skumle. Det var, da som nå, Erik Anderssons to sønner Sven-Gunnar og Per-Åke – Svenne og Pelle – som styrte butikken etter at de overtok etter sin far i 1984.
- Eierfamilien var veldig klare på at dette skal vi klare. De hadde tro på det vi holdt på med i Norge og har vært veldig støttende og en god eier å ha, sier Bøe.
Dagen MT besøkte fabrikken i Smålandsstenar var ikke de to eierne til stede, for samme dag hadde nemlig den svenske elgjakten begynt og de var dratt til skogs. Men selv om vi befinner oss langt inne i de svenske skoger, er det ikke bare «enkle» stålprodukter som lastes på Schenker-bilene på siden av fabrikkbygningen.
Skyttel-oppfinnelse
EAB er nemlig oppfinneren av det radiostyrte skyttelsystemet for paller, og leverte den første versjonen av Maxipacker tidlig på 1990-tallet til en tysk kunde i samarbeid med den gang helsvenske BT. I dag har Maxipacker blitt omdøpt til nettopp EAB Radioshuttle og EAB har levert rundt 1500 anlegg verden rundt.
Fordelen til Radioshuttle er at man kan utnytte lagerarealet langt bedre enn med konvensjonelle reoler, gjennom dypstablingsreoler og kan benyttes i lager med både fifo-, filo- og plukk-håndtering.
Maskinen og systemet har selvsagt blitt kontinuerlig utviklet og nå er sjette generasjon i salg – RS 6.0.
- Radioshuttle sparer plass, og er dermed spesielt nyttig i kostnadsdrivende lager som for eksempel kjøle- og fryselager. Vestfold kjølelager, som nå er Findus, var de første som kjøpte en slik løsning til et kommersielt fryselager i Norge. Det lageret eksisterer fremdeles, sier Runar Bøe.
Nytt anlegg til Hennig-Olsen
Bøe og EAB Lagerteknikk AS nylig inngått avtale om levering av et shuttleanlegg til Hennig-Olsen Is i Kristiansand. Anlegget der skal erstatte dagens skyttelanlegg som er førstegenerasjon Maxipack levert av Norsk Lagerteknikk.
- Det anlegget har gått i over 20 år, og det er jo gøy at når Hennig-Olsen Is nå skal oppgradere, så går de for samme produkt og samme leverandør – bare nå med siste versjon, sier Runar Bøe.
Hennig-Olsens anlegg har rundt 4000 pallplasser, og EAB skal levere fire nye RS 6.0-maskiner komplett med litiumbatterier, ladestasjoner og serviceplattform. Anlegget skal monteres på nyåret slik at det er i full drift til neste sommers is-sesong. Radioshuttle kan håndtere paller på opptil 1,8 tonn.
Rigget for vekst
Under Transport & Logistikk i Lillestrøm tidligere i høst, hadde EAB en stor stand, der Radioshuttle trakk mye folk og Runar Bøe kan fortelle om stor interesse etter messen.
- Det kom mye, og ikke minst riktige, folk innom, sier han.
Nå ser han fram til å vokse i det norske markedet, slik EAB har gjort i nabolandet de siste årene.
- Målet er å vokse tilsvarende vekstraten vi har i Sverige. Det blir høyst sannsynlig en organisk vekst. Vi har kontor både i Trondheim, Kristiansand og Stavanger i tillegg til Asker, og føler at vi har mannskapet på plass, sier han.