Eksportrekord for sjømat
Med én måned igjen av året har eksporten av sjømat fra Norge allerede passert rekordåret 2019.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Norge eksporterte sjømat for 12 milliarder kroner i november. Det er en økning på 2,6 milliarder kroner, eller 28 prosent, sammenlignet med november i fjor. Hittil i år er det eksportert sjømat for 108,8 milliarder kroner. Dermed er årsrekorden fra 2019 på 107,2 milliarder kroner passert, opplyser Norges sjømatråd.
- Selv om vi fortsatt har store utfordringer med koronapandemien både i inn- og utland, opplever vi en etterspørselsvekst sammenlignet med november i fjor. Dette gjelder blant annet viktige arter som laks, torsk, ørret, sei og kongekrabbe, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.
Den gamle verdirekorden fra 2019 røk allerede fredag 26. november, etter at eksportverdien i de tre første ukene av november hadde et snitt på 2,7 milliarder kroner. Den siste uken ble enda sterkere.
- Det er mange dyktige fagfolk langs hele kysten som har bidratt til næringens imponerende eksportrekord. Med høy etterspørsel etter norsk sjømat, gode priser og julesesongen foran oss har jeg tro på at vi får en sterk avslutning på rekordåret 2021, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).
Med en normal eksportverdi i desember vil årsrekorden fra 2019 bli slått med rundt 10-11 milliarder kroner, tror Renate Larsen.
- Det skjer til tross for at både 2020 og 2021 har svært utfordrende. Når vi likevel setter ny verdirekord etter årets 11 første måneder, viser det at norsk sjømat treffer godt på det markedet etterspør, sier Renate Larsen.
Spredningen av den nye virusvarianten omikron preger inngangen av desember. Larsen er spent på om det vil påvirke julesalget av sjømat.
- Vi tror ikke at en eventuell ny nedstenging vil slå like hardt ut på etterspørselen som i starten av koronapandemien. Veldig mange har lært seg å lage sjømat hjemme samtidig som det er etablert nye kjøpsmønstre med netthandel og økt bruk av hjemlevering. Det gjør ferske sjømatprodukter bedre rustet enn i starten av pandemien da ferskfiskdiskene i flere land stengte ned, sier Renate Larsen.