Her pakkes og sendes kjøkken til kunder i hele Norden. Det nye lageret kutter leveransetiden med opptil fire dager.

Med dette lageret på 200.000 kvadratmeter kuttes ledetidene med opptil fire dager

Elkjøps nye og gigantiske sentrallager er klart. Doblet kapasitet gir raskere leveranser.

Publisert Sist oppdatert

Elkjøp Nordics nye hovedlager i Jönköping, Sverige, er nå ferdigstilt og i drift. Med en størrelse på 200.000 m² er lageranlegget et av Europas aller største, opplyser Elkjøp selv i en pressemelding. 

Den nye lagerbygningen huser primært kjøkken og hvitevarer, og er nesten 1000 meter langt.

Lageret vil årlig levere over 50 millioner produkter til butikker og sluttkunder i hele Norden.

– Vi er stolte og glade over å endelig kunne åpne vår nye storstue, og med det styrke selve hjertet av virksomheten vår. Sentrallageret er en av nøklene til våre lave priser, og utvidelsen er avgjørende for å imøtekomme Elkjøps vekst. Et nytt og større anlegg vil forbedre driftskapasiteten, slik at vi kan levere raskere og mer effektivt, sier Fredrik Tønnesen, konsernsjef for Elkjøp i Norden.

Lageret er bygget for en elektrisk fremtid innen tungtransport. Internlogistikk mellom lagerbyggene skjer med elektriske trailere. Gjestende kjøretøy kan lade mens de losser.

Epoq-kjøkken, som tidligere ble lagret og håndtert i Tsjekkia, er nå flyttet til Jönköping, noe som effektiviserer hele verdikjeden og forbedrer kundeopplevelsen med kortere ledetider og raskere leveranser. Leveransetiden for et komplett kjøkken reduseres med to dager, mens supplement- og delebestillinger kuttes opptil fire dager.

– Med alle våre produkter sentralisert på ett sted, er det færre stopp underveis, noe som sikrer mer effektiv transport fra fabrikk til butikk, og til alle våre kunder. Dette kommer også miljøet til gode, da kutt i antall kjørte kilometer reduserer karbonavtrykket for kjøkkentransport med hele 75 prosent, sier Tønnesen.

Kontinuerlige utvidelser

Elkjøps distribusjonssenter i Jönköping har siden 1997 kontinuerlig utvidet og forbedret sin kapasitet for å støtte Elkjøps vekst. Med investeringer i moderne teknologi og automatisering, muliggjør de nå daglige leveranser av 70–100 fullastede trailere til Elkjøps butikker og kunder.

I pressemeldingen mandag opplyser Elkjøp som nevnt at lagerarealet er på 200.000 m². Tidligere har selskapet opplyst et areal på 193.600 m². Arealet er uansett fordelt på to bygninger. Det nye bygget som nå er klart er et bygg på 86.600 m² som ligger på motsatt side av E4 sør for Jönköping fra det første lageret som er på 107.000 m². 

Mens det «gamle» lageret har ganske stor grad av automasjon, blant annet høytlager og skyttelløsning fra Knapp, vil det nye lageret bli et helt manuelt lager, har logistikkdirektør i Elkjøp/Elgiganten Daniel Lundby tidligere fortalt til MT.

– Det anlegget vi bygger nå blir helt manuelt, men vi har opsjon på å bygge ut videre, og da er planen å ha automatiske løsninger, sier Lundby.

50 nye medarbeidere er ansatt i forbindelse med nyåpningen. Totalt jobber det nå 600 personer ved lageret, mens fasilitetene er rigget for vekst og designet for opptil 1200 ansatte i fremtiden.

Trekonstruksjon

Den bærende konstruksjonen i det nye lagerbygget er av limtre, levert av Moelvens datterselskap Moelven Töreboda. 

Dette anlegget er banebrytende på mange måter. Målet for bygningen er å bli sertifisert i henhold til WELL Core for å sikre en sunn arbeidsplass, og i henhold til BREEAM Excellent for å sikre høy miljøstandard. Vårt valg er helt og holden knyttet til å minimere karbonfotavtrykket til bygningen, verken mer eller mindre. En bærekonstruksjon av tre vil gi bygningen mye lavere karbonavtrykk enn om det ble bygget med stål, det er så enkelt som det, sier Jonas Arvidsson, regionsjef hos Catena, som har oppført lageret.

Powered by Labrador CMS