Orkel-sjefen på vei mot toppen
Orkel-sjef Jarl Gjønnes er klar til finalen og kåringen av EY Entrepreneur Of The Year.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
EY (tidligere Ernst & Young) kårer hvert år Norges fremste vekstskapere, som del av et internasjonalt program i totalt 60 land. I oktober og november gjennomføres seks regionale kåringer. 12 kandidater fra hele landet går videre til den nasjonale finalen i Oslo 3. desember.
- Det var veldig overraskende, men hyggelig og inspirerende. Det blir moro å delta i finalen i Oslo, sier Gjønnes til lokalavisen ST etter at han gikk videre torsdag kveld.
526 kandidater
EY har kartlagt 526 aktuelle kandidater i region Midt-Norge, som omfatter Møre- og Romsdal, Trøndelag og Nordland sør for Saltfjellet. Fra dette området har det vært fem nominerte firmaer til regionskåringen, som fant sted i Trondheim torsdag kveld. Gjønnes gikk videre fra Midt-Norge sammen med lederne i Vartdal Plastindustri på Mørekysten.
– Det er gledelig å se lokale bedrifter utvikle seg slik som disse har gjort. Her har gode ideer kombinert med sterk gjennomføringskraft skapt resultater, sier Amund Petter Amundsen, regionalt ansvarlig partner for EY Entrepreneur Of The Year.
Ellers var de nominerte ledere hos: K Lund i Trondheim, Midt-Norge Maskinsenter på Heimdal, Gunnar Hoff og Cflow Fish Handling i Langevåg.
Først i verden
Jarl Gjønnes har utviklet firmaet som faren startet i 1949, en produksjonsbedrift av leker, sykler og enkle håndvogner for landbruket. Gjønnes er i dag daglig leder og eier av Orkel som i dag r representert i over 60 land med rundballepresser, traktorhengere, compactorer, snøfresere, slåmaskiner og river.
Gjønnes har vært aktiv i både utvikling av nye produkter, ekspansjon til nye markeder og som markedsansvarlig i virksomheten.
Orkel var de første i verden til å utvikle «rundball»-compactoren til langt mer enn kun pakking av gress, høy og halm. Maskinene benyttes i dag til å pakke 24 ulike produkter (mais, tekstiler, tang fra havet, avfall etc.).
Øvrige selskaper i konsernet (Orkel Holding) fortsetter også å selge standardprodukter som hengere, men fokusområdet ligger nå i å videreutvikle compactorene. Blant annet jobbes det aktivt med videreutvikling i retning digitalisering og robotisering av landbruket.
Henger høyt
Som en hovedregel må et selskap tilfredsstille «3x20» for å kvalifisere seg i denne kåringen: Minimum 20 millioner kroner i omsetning, 20 ansatte og 20 prosent vekst de siste to årene. Et selskap kan kvalifisere seg også uten å være helt i mål på samtlige av disse, men da kommer andre kriterier inn, som entreprenørånd, evne til å drive lønnsomt, potensial for internasjonalisering, innovasjonsevne, strategisk virksomhetsutvikling og personlig integritet.
EY Entrepreneur Of The Year er en personlig pris. Det er vekstskaperen som hedres, og programmet fokuserer på personer som har lagt gründerfasen bak seg og som har tatt steget videre inn i vekstfasen.
EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year kårer hvert år Norges fremste vekstskaper. Hensikten med programmet er å fremheve og hedre personer som bidrar med nye ideer, satser kapital og yter egeninnsats for å skape varige verdier og arbeidsplasser.
EY Entrepreneur Of The Year er nå inne i sitt 17. år i Norge og blir arrangert for 32. gang internasjonalt.
Siste årsvinnere: Hans-Petter Mellerud i Zalaris (2017), Jørgen Evensen og Peter Sandrup i Betonmast (2016), Brynjar Forbergskog i Torghatten (2015), Geir Skaala fra Norsafe (2014), brødrene Aas fra Aas Mek. Verksted (2013), Harald U. Sverdrup i K. A. Rasmussen (2012), Odd Reitan i Reitangruppen (2011) og Petter Stordalen i Nordic Choice Hotels (2010).
Logistikkpris
På Røroskonferansen i 2016 ble Orkel, ved daglig leder Jarl Gjønnes, tildelt årets logistikkpris av Logistikkforeningen avd. Trøndelag.