Slik unngår du leasing-smell
Leasing er blitt stadig mer populært i Norge, ifølge SSB er hver tredje nyregistrerte bil i Norge en leaset bil. For bedrifter med større bilflåter kan leasing fort bli dyrt om man ikke passer på.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter endt leieperiode på 3-5 år skal bilen leveres inn og takseres av leasingselskapet. Dersom det påvises «unormal slitasje» må du som regel betale.
- Innlevering av leasingbilen er litt som å gå til tannlegen, det kan bli dyrt hvis man ikke har passet på underveis. Du blir sett i korta og dersom du ikke har gjort jobben må du betale. «Unormal slitasje» er ord mange grøsser av sier teknisk sjef Thomas Tvetbråten i Zeekit AS. Zeekit er blant Norges ledende leverandører av elektroniske kjørebøker, flåtestyringssystemer og digitale arbeidsverktøy for folk i felt.
- Behandle bilen som den var din egen
Bilhold er dyrt uansett, men hvordan bilen behandles har mye å si for hvor mye bilen til syvende og sist koster. For bedrifter med større bilflåter kan påkost-regningene i sum utgjøre store kostander.
- Det enkle og kjedelige rådet er at vi må passe godt på bilene våre. Mitt beste tips til bedriftsledere er å sørge for at ansatte behandler bilene sine som om de var sine egne, men erfaring tilsier at det er lettere sagt enn gjort, sier Tvetbråten i en pressemelding.
Sjekkliste for lavere leasingkostnader
Gode rutiner er viktig for å sikre at bilen er i god stand, og i dag kan man få hjelp av digitale verktøy. IT-selskapet Zeekit har lansert et digitalt verktøy for å hjelpe sine kunder med bilholdet, produktet kommer gratis til alle som har kjørebøker.
- Den digitale versjonen av sjekklisten er en del av vår kjørebok, men sjekklisten kan alle ta i bruk. Lag en papirliste, eller send ut en månedlig mail til alle ansatte med bil. Det viktigste er at du har et system for å følge opp at ting blir gjort. Puss tenna morgen og kveld, og pass godt på bilene dine så slipper du dyre overraskelser, sier Thomas med et smil.