Lager til halv pris
BYGGER I FREDRIKSTAD: - Dette blir en innertier, og kommer til å «ta» markedet.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det sier Jon Børresen selvsikkert. Han er daglig leder i FTS Eiendom i Fredrikstad, et selskap som er i ferd med å sette opp fire lagerhaller på 1800 m2 hver, mindre enn en
kilometer fra kaikanten til Borg Havn i Fredrikstad.
- Vi ligger veldig sentralt til i et ekspansivt område. Borg Havn er en av få havner i Oslofjordområdet som har plass og mulighet til utbygging. Derfor satser vi stort på utbygging og har stor tro på fremtiden, sier Børresen.
Holder kostnadene nede
Konseptet er i og for seg enkelt nok. Utleie av lagerarealer til kunder som trenger plass i nærheten av den voksende importhavna i Fredrikstad. For å holde kostnadene og dermed utleieprisene nede, har FTS Eiendom valgt å ikke bygge tradisjonelle lagerbygg, men Thermohaller levert av Rubb AS.
- Vi kunne bygget «vanlig», men det hadde blitt dobbelt så dyrt og utleiekostnaden per kvadratmeter hadde vært for høy. Nå kan vi gå ut i markedet med en svært gunstig pris, sier Børresen.
Isolert
Thermohallen fra Rubb ble opprinnelig utviklet for kjølelager og er en fullisolert plasthall. Hallene i Fredrikstad er isolert med 100 mm ubrennbar Glava Proff 34 som tilfredsstiller Euroclass A1.
- Vi har en patentert løsning som gjør at vi kan bruke Glava. Bygget er minst like godt
isolert som et standard lagerbygg, og det er ingen kuldebroer, forteller daglig leder hos Rubb AS, Jan Arne Hansen til MT.
Thermohallduken består av et svært sterkt utvendig og innvendig PVC-lag som er isolert med ubrennbar isolasjon fra Glava. Dette lufttette og isolerte lommesystemet gir total fuktbeskyttelse og hindrer kuldebroer og kondensering.
Hallene til FTS skal knyttes til et fjernvarmeanlegg, så Børresen forventer lave oppvarmingskostnader.
7000 kvadratmeter
Hallene er 30 ganger 59 meter, og får et totalareal på over 7000 m2 totalt. Størrelsen er ikke tilfeldig valgt, fordi bygg under 1800 m2 ikke trenger sprinkleranlegg,
noe som reduserer byggekostnadene med ytterligere et par millioner kroner.
Hallene kan leies ut samlet eller separat. Hvem som kommer til å benytte hallene
er ikke klart, men Børresen har flere interesserte kunder.
- Jeg kan tenke meg at dette kommer til å bli et sentrallager for en stor kunde i orden, som kommer til å ha import sjøveien til Borg Havn. Her er det toll-lager, og kunden kan dermed enkelt sende varer til Norge, Sverige, Danmark og Finland, sier Børresen.
Rask oppføring
En annen fordel med plasthallene fra Rubb er byggetiden. I juni fjor hadde Rubb sin første presentasjon for FTS Eiendom, og allerede 1. mars var den første hallen klar til bruk. De tre resterende hallene vil bli oppført i løpet av våren.
- Presentasjonen vi fikk fra Rubb i fjor var imponerende, og det gikk ikke lang tid før vi ble enige, sier Børresen.
Den eneste svakheten Børresen har funnet går på sikkerhet. Det er ingen overraskelse at det er lettere å bryte seg inn i en hall laget av plast, enn en av stål og betong.
- Men dette løser vi med et sikkerhetsgjerde på innsiden, sier Børresen.
En annen fordel med Rubb-hallene er fleksibiliteten. Hallene kan enkelt avgrenses med skillevegger, endres i lengderetningen og kan også demonteres og selges videre
brukt. Annenhåndsverdien på en Thermohall er ifølge Jan Arne Hansen høy og brukte haller selges raskt.
Helnorske haller
Rubb AS har røtter til motorproduksjon helt tilbake på begynnelsen av 1900-tallet, da
Haldor Haldorsen utviklet Norges første forbrenningsmotor på Rubbestadneset i
Bømlo. I sin nåværende form oppstod selskapet i 1966, og har siden da produsert plasthaller til ulike formål.
I 1977 ble det etablert en avdeling i Storbritannia og i 1983 ble Rubb Inc. etablert i Maine i USA. Begge disse stedene har Rubb fortsatt fabrikker.
Til det norske markedet produseres hallene ved Sundvollhovet ved Krøderens søndre bredd i Buskerud. Stålet i reisverket produseres imidlertid i Polen under streng kontroll fra Rubb, men resten av hallene lages på egen fabrikk ved Krøderen.
- Der går produksjonen for fullt, og vi har fulle linjer helt fram til etter sommerferien, sier daglig leder Jan Arne Hansen til MT, og legger til at en utvidelse av anlegget er under vurdering.
- Vi ser på noen nye maskiner nå for å få opp kapasiteten. Fortsetter dette er vi nødt til å utvide, sier han.
Rubb Group omsatte i 2016 for rundt 67 millioner kroner i Norge, og 350 millioner kroner totalt. Hansen forteller at budsjettet for den norske avdelingen i år er på 81 millioner kroner, og at man har ambisjoner om å nå 500 millioner
kroner i omsetning totalt innen 2020. Totalt har Rubb Group rundt 150 ansatte, hvorav 21 i Norge.
Rubb leverer haller til mange ulike formål. Logistikkbygninger utgjør rundt en tredjedel av omsetningen, anslår Hansen. Andre bruksområder er blant annet produksjonshaller, flyhangarer, havnebygninger, avfallshaller, idrettshaller og bygninger til anleggsbransjen samt kjøl og frysehaller til fiskeri og landbasert fiskeoppdrett som er en bransje i sterk vekst.