Europas største klimavindtunnel
Ved Scania Technical Centre i Södertälje utenfor Stockholm kan Scaniateste lastebiler og busser i full størrelse i krevende vær- og vindforhold.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Scanias millioninvestering i den avanserte klimavindtunnelen for tunge kjøretøy ble nylig offisielt åpnet av Annie Loof, Sveriges minister for Enterprise, energi og kommunikasjon, og Scanias konsernsjef Martin Lundstedt.
Med den nye klimavindtunnelen kan Scania utsette testkjøretøy for de mest krevende værforhold på hjemmebane, og får slik en raskere utvikling og bedrer kjøretøyets ytelse.
Scania er dermed mindre avhengig av felttester enn før og kan korte ned tiden fra utvikling til produktlansering.
- Dette unike anlegget hjelper oss å forbedre drivstofføkonomien og redusere utslipp, sier Scanias forskning og utviklingsleder Harald Ludanek.
Ved å redusere de negative effektene av snø, regn og skitt får sjåførene et bedre arbeidsmiljø og forbedret sikkerhet.
Arktisk kulde og hete
I anlegget kan man simulere temperaturer mellom -35 og +50 grader Celsius og luftfuktighet mellom 5 og 95%. Luftkanalene er utstyrt med en rekke snøkanoner som kan skape ulike snøforhold. Snøen kan også endres til regn med ønsket styrke, og til og med regndråpestørrelsen kan stilles inn. Ved å tilsette UV-kjemikalier og utsette testbilen for UV-lys kan man faststille nøyaktig hvor regn og skitt har truffet bilen, og hvordan det renner av.
Testkjøretøyet plasseres på ruller - en for hvert hjulpar. Det gir ingeniører muligheten til å simulere fart opp til 100 km/t, noe som er optimalt for testing av lastebiler og busser.
En rekke tester kan utføres ved anlegget, for eksempel hvordan forskjellige komponenter påvirkes av varme og kulde, hvordan regnet renner fra kjøretøyet, sikten i kraftig regn og snøfall, ising av frontruter, vindstøy og hvor skitt samles på hyttesider, speil og dørhåndtak.