Vil revolusjonere fiskedistribusjon med ny tineteknologi
– Jeg er sikker på at dette prosjektet vil snu opp ned på hvordan sjømat distribueres globalt, sier Roger
Hofseth
Innovasjon Norge har besluttet å gi finansiering på inntil 33,74 millioner kroner til prosjektet «Like fresh at the source – JustThaw800», drevet av Nye Icefresh AS. Finansieringen består av et tilskudd på 20,34 millioner kroner og et risikolån på 13,4 millioner kroner. Målet er å transformere distribusjonen av norsk fisk globalt ved hjelp av innovativ tineteknologi.
Selskapet Ice Fresh, som har brukt over 20 år på å utvikle teknologi for å sikre ferskfisk kvalitet på fryste produkter, ble i 2021 kjøpt av Roger Hofseth, majoritetseier i sjømatselskapet Hofseth International.
– Vi ønsker å få kunder over hele verden til å velge fryst fisk tint opp med ICE-fresh teknologi fremfor fersk fisk, sier Roger Hofseth i en pressemelding.
– Denne teknologien kan redusere miljøavtrykket fra fiskefrakt med over 80 prosent, kutte matsvinn og fraktkostnader samtidig som kundene får bedre kvalitet. Jeg er sikker på at dette prosjektet vil snu opp ned på hvordan sjømat distribueres globalt.
– Vil bidra til grønn vekst
Innovasjon Norge har stor tro på prosjektet og understreker at ambisjonene er i tråd med deres kjerneoppdrag.
– Vi skal bidra til grønn vekst i norsk næringsliv, og økt eksport av norsk sjømat på en mer bærekraftig måte er helt sentralt for oss, sier Ingrid Severine Rønstad, seniorrådgiver i Innovasjon Norge og ansvarlig for prosjektet.
Støtten fra Innovasjon Norge gjør det mulig å teste teknologien i en industriell skala først i Norge og så i en pilothub i USA
– For å lykkes internasjonalt må teknologien være på plass før butikkjedene i USA våger å satse. Støtten fra Innovasjon Norge gjør det mulig å utvikle, pilotere og demonstrere en storskala tineløsning som er tilpasset industriell vareflyt med en fremtidsrettet produksjonsteknologi, en risiko vi ikke kunne tatt alene, sier Roger Hofseth.
Hubber verden over
Hofseth har gjennom Hofseth Biocare en målrettet satsing på at 100 prosent av fisken benyttes til humant konsum. Icefresh- teknologien har potensial til å redusere karbonavtrykket i verdikjeden vesentlig, mener Hofseth.
– På sikt skal vi ha mange hubber verden over som kan brukes av alle aktører og for andre typer fisk enn laks og ørret. Dette er en løsning som kan gi hele sjømatindustrien et bærekraftig løft, sier Hofseth.