SUPER: Vinteregenskapene til Volkswagen ID. Buzz Cargo imponerer oss stort.

For en vinterbil!

OSLORUNDEN: Vi har kjørt en ny runde med Volkswagen ID. Buzz Cargo, denne gangen i kulde og snøvær. Vi er imponert.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi kjørte Oslorunden med ID. Buzz Cargo i høst og oppnådde et forbruk på 17,3 kWt/100 km. Vi spurte derfor importøren om vi kunne kjøre den samme bilen igjen nå som det var blitt vinter og kuldegrader ute. Vi ble derfor litt overrasket da vi åpnet bagasjerommet og fant ut at bilen hadde fått innredning. Bilen ble derfor veid, og lastet opp slik at vekten var identisk med det den var sist vi kjørte, 2820 kg.

Pluss og minus

+ Rask oppvarming
+ Stabil på veien
+ God fremkommelighet
- Forbruk i kulde
- Sensorer blokkeres raskt i snøvær
- Konstruksjon rundt vindusviskere

Pris grunnmodell uten ekstrautstyr Kr. 474 480,- eks. mva.

IRRITERENDE: Det å få ut snøen her er knotete.
RASKT: Innen vi hadde klart å børste av snøen hadde kupen blitt varm.

Med temperaturer mellom minus 8 og minus 13 grader den kvelden vi kjørte en ny runde, var vi rimelig sikre på at forbruket ville være vesentlig høyere. Ettersom det var meldt kraftig snøfall dagen etter at vi hentet bilen valgte vi å kjøre runden på kveldstid. Dette medførte at det var noe mindre trafikk enn normalt.

Forbruket

Da vi startet bilen med fulladet batteri utenfor kontoret, var oppgitt rekkevidde 351 kilometer. Det var -8,5 grader og vi hadde ikke forvarmet bilen. Temperaturen falt raskt til minus 11 grader. Etter motorveiskjøring opp til Gjelleråsen hadde vi tilbakelagt 35 km og bile oppga ett forbruk på 29,2 kWt/100 km, men da hadde vi også varmet opp kupeen, så dette forbruket regnet vi med at ville falle. Ette halvkjørt runde har vi akkurat kommet til toppen av Sollihøgda og gjennomført tre av de fire kraftige stigningene på runden. Likevel hadde forbruket falt til 28,2 kWt/100 km, vi passerte da også det kaldeste punktet vi observerte på ruten med 13 minusgrader. Det lover bra da andre halvdel av runden er vesentlig lettere, og gjennomsnittsforbruket vanligvis faller en del i løpet av denne biten.

Table-view

Motor, typeElektrisk
Maks. effekt150 kW / 204 hk
Maks. dreiemoment310 Nm
Oppgitt forbruk20,6 Wt/km
Rekkevidde blandet kjøring (WLTP)423 km
Rekkevidde bykjøring (WLTP)583 km
BatteritypeLithium Ion
Batterikapasitet77 kWh (82 brutto)
Batteri kjøler og varmerVarmepumpe
Innebygd lader11 kW
Hurtigladerkapasitet170 kW
Kjørerute200 km
Totalt drivstofforbruk54,67 kWt
Drivstofforbruk/mil2,73 kWt
Total kjøretid206 minutter
Gjennomsnittshastighet58 km/t
DrivhjulBakhjul
Tillatt totalvekt3000 kg
Veid egenvekt m/fører foraksel / bakaksel2560 kg / 1240 kg / 1320 kg
Egenvekt i vognkort2423 kg
Tillatt aksellast foran / bak1390 kg / 1690 kg
Utregnet nyttelast totalt440 kg
Maks. tilhengervekt1000 kg
Tillatt kuletrykk50 kg
Aktuell vekt i test2820 kg
Lengde / bredde / høyde*4712 mm / 1985 mm / 1938 mm
Akselavstand*2989 mm
Bakkeklaring*13,8 mm ( lastet)
Varerom (plan) l / b / h*2200 mm / 1730 mm / 1280 mm
Volum varerom*3,9 m3
Skillevegg bygger inn i varerom11 cm
Bredde mellom hjulkasser*1230 mm
Lastehøyde*63 cm
Dørtype bak / b / hTopphengslet / 123 cm / 112 cm
Sidedør høyre og venstre b / h66 cm / 110 cm
Bredde førerkabin mellom dørpaneler148 cm
Lengde nedkant frontrute – bakveg189 cm
Bredde døråpning førerdør74 cm
Lengde på sitteputen i førersetet50 cm
Høyde fra førersetet til taket maks.103 cm
Avstand fra seterygg til ratt maks.63 cm
Avstand fra seterygg til pedaler maks.106 cm
Justering sete lengderetning / høyde22 cm / 6 cm
Justering ratt høyde / lengde5 cm / 7 cm
Gulvhøyde, fra bakken52 cm
Høyde stigtrinn45 cm / 7 cm

*Fabrikkdata

Vel tilbake etter endt runde var gjennomsnittsforbruket droppet til 27,3 kWt/100 km. Batteriet viste at vi hadde igjen 29 prosent og en gjenstående rekkevidde på 88 km. Gjenstående rekkevidde blir kontinuerlig kalkulert av bilen, men dersom vi regner ut fra vårt gjennomsnittsforbruk ville vi oppnådd noen kilometer kortere rekkevidde (281 km). Vi kjørte bilen med komforttemperatur på 21,5 grader på klimaanlegget og med litt varme i setet. All måling gjøres i normal kjøremodus.

Forbruket på vinterstid, med vinterdekk som var 18 tommer mot 19 tommer på sommerhjulene. Dekkbredden var faktisk 255 mot 235 på sommerhjulene, noe som også gir noe mer rullemotstand. Forbruket var like fullt litt skuffende og cirka 60 prosent høyere enn forbruket på sommerføret. Temperaturforskjellene var mellom 16 og 25 grader på de to rundene.

INNREDNING: Her hadde det skjedd litt siden sist vi kjørte bilen. Innredningen veier 120 kilo og reduserer nyttelasten tilsvarende.

Gode kjøreegenskaper

Dagen etter forbruksmålingen lavet det ned med snø i Oslo-området, et snøfall som nærmest lammet de store hovedårene rundt hovedstaden i flere dager. Småveiene rundt Kolbotn, hvor forlaget holder hus måtte vente med å bli ryddet da hovedveier og fortau, fornuftig nok, ble prioritert. Det var derfor med en viss spenning undertegnede skulle kjøre til kontoret en tidlig torsdagsmorgen. Fra kjøkkenvinduet kan jeg se den første bakken, og observerte at mer enn en nabo kom ryggende ned igjen.

ID. Buzz har drift på bakhjulene, og det var dyp løs snø i bakken. Overraskelsen var dermed stor da vi fra stillestående kunne kjøre rett opp, vi måtte også nesten stoppe helt opp midt i bakken da noen skolebarn fant ut at det var enklere å gå i hjulsporene enn i den dype snøen. ID. Buzz har det beste ASR-systemet jeg hittil har hatt gleden av å stifte bekjentskap med, og klarte stort sett alle utfordringer vi satte bilen på. Kun en gang vurderte vi at det ikke ville være forsvarlig å forsøke oss opp en bratt bakke i nabolaget og kjørte derfor rundt. Da hadde det nemlig slått over fra å snø til å regne, så den bratteste bakken, som er blind og uten mulighet for å passere møtende biler ble litt for spennende denne ene dagen.

Også under utforkjøring imponerte bilens elektronikk. Vi forsøkte oss ned den forannevnte bakken, med mye og forholdsvis sleip snø, satte bilen i regenereringsmodus og slapp den utfor. Her holdt den akkurat så mye igjen at bakhjulene ikke låste seg (noe vi har opplevd på noen andre el-biler ved glatt føre) og nedkjøringen gikk trygt og sikkert.

Vi fant også bilen meget retningsstabil og det var helt udramatisk å bytte kjørefelt på motorveien selv med oppbygde snøkanter.

Varme

Et annet punkt som imponerte stort, var hvor raskt kupeen ble varm. Ved å sette på kupevarmeren, så gå ut og børste av snøen i 3–4 minusgrader var kupeen varm da jeg satte meg inn igjen. Med rutevarmer var det også greit og raskt å tine is på frontruten.

En svakhet vi fant var konstruksjonen rundt vindusviskerne, det var vrient å fjerne snøen rundt og spesielt nedenfor vindusviskerne. Her er det trangt, vanskelig å komme til med en børste eller med hendene.

Bilen er utstyrt med en rekke sensorer og radarer som hjelper til med å holde bilen i kjørefeltet, styre lys, parkeringshjelp osv. En av disse sitter nede i fronten, under skiltet. Denne plasseringen med en plate under og en radiator i bakkant var vi svært kritiske til på forhånd, og så for oss at denne ville pakkes med snø under enkelte forhold. Sjelden har vi bommet så mye. Det var ingen tegn til at snøen pakket seg her, men alle radarer og sensorer ble innimellom dekket av snø.

HJELP: I snøvær blir de ulike sensorene raskt blokkert slik at ulike hjelpesystemer ikke fungerer.

En av sensorene disse var til LED-Matrix lysene. Disse fungerte helt supert og optimalt under forbruksmålingen hvor det var kaldt og opphold. Vi kunne bokstaveligtalt se hvordan lyset slukket rundt møtende biler samtidig som de fortsatte å lyse opp kjørebanen og området rundt. Under snøvær tok det derimot ikke mange minuttene før denne ble slått ut, og møtende biler startet å blinke på oss. Lysautomatikken klarte nemlig å skjønne at det var mørkt ute, men ikke at det kom møtende biler.

Lading

KONKLUSJON: Ett av de beste antispinn systemene vi har kjørt.

Ettersom vi skulle kjøre bilen samme kveld som vi hentet bilen, stoppet vi på en hurtiglader for å lade opp til 90 prosent da laderne vi har tilgjengelig gir maksimalt 22 kW. Vi benyttet en 150 kW lader, men den maksimale hastigheten vi kom opp i var 58 kW. Vi startet da landingen med 58 prosent batterikapasitet. Vi la senere merke til at vi fikk ladet med 11 kW på laderne på kontoret de gangene vi ladet der, noe som stemmer godt, siden den innebygde laderen i ID. Buzz skal ta nettopp 11 kW.

Alt i alt var vi meget imponerte over hvordan bilens kjøreegenskaper og fremkommelighet var på vinterføre, men økningen i energiforbruket var vesentlig høyere enn vi hadde regnet med slik at det skal godt gjøres å oppnå 300 km rekkevidde i 10 minusgrader med lastet bil.

Powered by Labrador CMS