Samferdsels-budsjett ned i sluket
Sløser nesten bort et samferdselsbudsjett i offentlige innkjøp – hvert eneste år.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er en fersk rapport fra analyseselskapet Menon som fastslår dette. Rapporten konkluderer med at det offentlige kunne spart rundt 100 milliarder kroner over en fireårsperiode gjennom å gjøre innkjøpssystemene mindre byråkratiske, skriver NRK.
For å sette det hele på spissen vil den årlige sløsingen på 20-30 milliarder kroner tilsvare de samlede bevilgningene til samferdsel over statsbudsjettet (i 2012 var summen drøyt 30 milliarder).
Ingen incentivordninger
I løpet av ett år kjøper det offentlige inn varer og tjenester for nær 400 milliarder kroner. Men mye av pengene som skal gå til nye innkjøp, sløses bort i prosessen, er konklusjonen i den nye rapporten.
– Grunnen til at vi sløser bort penger på offentlige innkjøp er at offentlige ledere i praksis belønnes for å bruke opp pengene, ikke for å spare penger. Det koster også mye penger at vi har kompliserte og tidkrevende innkjøpsrutiner, sier partner i Menon, Sveinung Fjose, til NRK Nordland.
Han har undersøkt hvordan det offentlige går fram når noe skal kjøpes inn. Og funnet ut at innkjøpene er spredt på for mange hender.
– Vi kaster bort mye penger fordi vi sprer innkjøpene på mer enn 100 innkjøpskontorer, sier han til statskanalen.
– Når tilbud skal leveres inn skal det ofte være i tre eksemplarer og med veldig mange attester. Det koster faktisk 400.000 kroner i administrative kostnader å gjennomføre et innkjøp i Norge. Det er nest høyest i Europa, og mer enn dobbelt så høyt som gjennomsnittet, sier Fjose.