Tynset – logistikkhovedstad
Logistikkaktør på Tynset vil stoppe langreist eksos-skinke fra utlandet.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Norturas Tynset setter større fokus på norsk, kortreist mat. Målet er å gjøre Tynset til hele Norges skinkedestinasjon.
Ansatte på fabrikken vil ha med seg lokalsamfunnet og resten av landet for å bygge skinkebygda Tynset.
– Vi kan bli skinkehovedstaden i Norge, sier ordføreren i bygda.
Eksplosjon
De siste årene har salget av spekeskinke i norske butikker eksplodert. Det har ført til at norske tollregler utnyttes av utenlandske produsenter som kjører Europa på kryss og tvers uten hensyn til klimaet, kun for å maksimere egen profitt.
Unødvendig transport
Det transporteres i dag slaktet gris fra Spania gjennom hele Europa og over grensa til Norge, for så å returnere tilbake til Spania for skinkebehandling og tilbake til Norge for salg.
Andre produkter, som Serrano, fraktes fra Spania til Norge til Danmark og tilbake til Norge, en reise som slipper ut omkring 910 kg CO2. Skinke fra Italia fraktes tur-retur Norge to ganger og slipper i snitt ut over fem tonn CO2 totalt før det blir solgt som ferdig produkt.
Provosert
– For oss som produserer skinke på Tynset er det provoserende å se hvordan internasjonale aktører driver rovdrift på klimaet og utnytter smutthull i norske tollregler utelukkende for å maksimere egen profitt. Skinkene vi produserer på Tynset er av ypperste kvalitet, dessuten er de kortreiste og produseres på en bærekraftig måte. Nå skal vi løfte frem de stolte tradisjonene bak skinkene våre og få med oss hele bygda på å gjøre Tynset til hele Norges skinkedestinasjon, sier Geir Inge Høistad, fabrikksjef på Nortura Tynset.
Hovedstad
– Vi vet jo at vi produserer noen av de beste skinkene på verdensbasis, her på Tynset. Det er kortreist mat som er laget på en ordentlig måte, så det er helt klart at Tynset kan bli skinkehovedstaden i Norge, sier ordfører på Tynset, Bersvend Salbu til Dagligvarehandelen.