2023 - Kort oppsummert:

13. desember: Ingvild Storås

Følg Mtlogistikk og Logistikk Insides adventskalender. Bak luke nummer 13 finner vi Ingvild Storås, administrerende direktør i CargoNet AS.

Publisert

Logistikkredaksjonens adventskalender

  • I forlagshuset Bjørgu har vi to publikajsoner som følger logistikkkbransjen tett. 
  • Her er Logistikk Inside og søsterpublikasjonen Mtlogistikk.nos redaksjonelle adventskalender. Her ber vi et knippe bransjepersonligheter fra logistikkens verden komme med sine refleksjoner rundt året vi snart legger bak oss og om året vi går inn i.
  • Det presenteres en ny artikkel hver dag.

Ingvild Storås har siden 2021 vært administrerende direktør i CargoNet. Selskapet, som er en del av VyGruppen, er landets klart største aktør innen kombitransport med jernbane.

- Hva i logistikkåret 2023 mener du gir mest grunn til optimisme for fremtiden?

- En klar trend i samfunnet er et tydelig sterkere fokus på klima og miljø. Vi opplever nå at stadig flere av næringslivsaktørene er opptatt av «grønne transporter», og her er jernbanen en viktig del av løsningen. En av de raskeste veiene til redusert klimafotavtrykk er å flytte godset fra vei til bane. Jernbanen egner seg aller best på de lange strekningene, og jernbanen kombinert med elektriske lastebiler gir en fremtidsrettet og grønn transport.

Vi opplever også at gods på bane er blitt mer synlig. «Hans» og utfordringene med Randklev bru har skapt store utfordringer for både oss og resten av bransjen i år, men skal vi trekke noe positivt ut av det, så er det at vi opplever at det er blitt mer bevissthet rundt den viktige samfunnsrollen gods på bane har og større forståelse for at bransjen må ha bedre og mer forutsigbare rammebetingelser. CargoNet transporterer daglig et volum som tilsvarer cirka 1250 lastebiler. Det er nok ingen som ønsker å få dette volumet ut på veien igjen, med den effekten det ville hatt på klima, miljø og trafikksikkerhet.

 I det store bildet så har de fleste av oss også blitt obs på viktigheten av god beredskap, også her har jernbanen en viktig rolle både når det gjelder forsyningssikkerhet og transport av utstyr.

- Hva er du mest fornøyd med for året som har gått på vegne av egen bedrift? 

- Det som har gledet meg aller mest i året som har gått er å oppleve den fantastiske "stå-på viljen" som er i organisasjonen vår, i alle ledd. Ikke minst ble det synlig under «Hans» og konsekvensene i etterkant med stengt Dovrebane. Vi har en organisasjon om er villige til å strekke seg langt for at togene skal gå, også når det synes nesten umulig.

Første halvår av 2023 brukte vi mye tid på å utarbeide en strategi som setter retning for hvordan vi skal videreutvikle selskapet og rigge oss for fremtiden. Vi gjorde også organisatoriske justeringer for å tilpasse oss fremtidig marked, utfordringer og muligheter.

I året som har gått har vi ellers oppgradert en betydelig del av materiellparken. Vi har fått på plass fire nye hybrid lokomotiver i tillegg til flere energieffektive elektriske lokomotiver. Vi forventer at dette over tid vil gi bedre driftsstabilitet - til glede for våre kunder og alle oss som jobber i selskapet.

På terminalsiden har vi i tillegg til normal oppgradering også startet uttesting av elektrisk løftemateriell i samarbeid med leverandøren. Først ut er en elektrisk truck og mot slutten av året får vi også på plass en elektrisk reachstacker på Alnabru. Selv om jernbanen er regnet som en klimavennlig næring, ønsker vi også å bidra i den videre jobben med det grønne skiftet i bransjen.

Jeg er også svært glad for den utviklingen vi har hatt innen HMS der vi har mer enn halvert antall skader fra 2022 til 2023, og har nå et lavt skadeantall. Dette har ikke kommet av seg selv, men er et resultat av strukturert og systematisk arbeid i godt samspill mellom vår HMS-organisasjon og den operative driften.

- Er det noen i logistikkbransjen du mener bør får en ekstra anerkjennelse for den jobben som er lagt ned for næringen?

- Det er flere i logistikkbransjen som jeg mener fortjener en anerkjennelse. I år vil jeg først trekke frem våre kunder som har vist tålmodighet i en krevende tid for gods på bane. Vi har slitt med å levere det produktet vi ønsker, og kundene forventer, dette året. Vi ser frem til å løfte kvaliteten på våre leveranser igjen utover i 2024.

Jeg vil også trekke frem bransjeorganisasjonen NHO LT med Are Kjensli i spissen som har vært en god støttespiller og døråpner for å nå ut med viktige budskap både til media og politisk ledelse. Dette har blant annet vært med på å bidra til at det har kommet på plass viktige tiltak knyttet til konsekvensene av en lang periode med stengt Dovrebane.

- Hva tror du kommer til å prege 2024 for egen bedrift?

- Jeg forventer at 2024 blir et krevende, men også spennende år for CargoNet. Vi ser frem til at Randklev bru åpner for trafikk i mai/juni, og at vi igjen kan transportere gods på Dovrebanen. Det å få godset raskest mulig tilbake på banen på denne strekningen har høy prioritet, og er også helt nødvendig for å sikre lønnsomhet i driften. Det er også viktig at vi får på plass nødvendige og forutsigbare rammebetingelser slik at klarer å levere et godt produkt til kundene våre over tid. 

Jeg har stor tro på at klimafokuset vil bli enda sterkere i det kommende året, og at det også vil medføre økt interesse for grønne transportlinjer. Jeg håper og forventer at politikere og myndigheter i større grad vil legge til rette for dette med både gulrot og pisk. 

- Og hva tror du kommer til å prege 2024 for logistikkbransjen som helhet? 

- Bransjen forventes å merke mer til usikkerhet knyttet til politisk uro og ustabilitet i økonomien, med økte renter og svak kronekurs. Resultatet av dette vil sannsynligvis være reduserte volumer en tid og behov for restruktureringer i bransjen.

Utover det forventer jeg at det vil bli økt fokus på teknologisk utvikling og hvordan vi kan utnytte KI til å øke produktiviteten og lønnsomheten i bransjen.

Powered by Labrador CMS