Sjekk inntektsnivået for transportledere
En gjennomsnittlig kvinnelig transportleder tjener 81 prosent av det den mannlige gjennomsnitts-kollegaen tjener.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Årslønnen til en leder i reiselivs-, luftfarts- og transportsektor ligger i snitt på 668.000 kroner. Dette er ca. elleve prosent lavere enn landsnittet uansett bransje, ifølge Norsk Ledelsesbarometer 2018 fra arbeidstakerorganisasjonen Lederne.
På landsbasis ligger en gjennomsnittlig lederårslønn, ifølge Lederne, på 738.600 kroner.
- Norge har ganske store variasjonene i lederlønn. I noen sektorer, som olje og gass, er lederlønningene forholdsvis høye, mens ledere i kommunal sektor jevnt over har lavere lønn, sier forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne.
Utenlandske selskaper betaler best
Samtidig avdekker målingen at lønnsbevisste ledere har mest å hente i utenlandskeide bedrifter, og at norske arbeidsgivere kan stå i fare for å bli utkonkurrert på dette området.
- Her er det grunn til å rope varsku. Dersom utenlandske aktører i Norge vinner kampen om de dyktigste lederne, kan dette ramme konkurransekraften til den norskeide delen av næringslivet, sier Ingvartsen.
I årets utgave av Norsk Ledelsesbarometer kommer det frem at bruttoårslønnen til ledere som jobber i utenlandskeide foretak i snitt ligger 115.900 kroner, eller 17 prosent, høyere enn årslønnen til ledere i norske bedrifter.
Ingvartsen forteller at utenlandskeide foretak jevnt over er større enn sine norskeide motstykker, og at ledere gjerne tjener mer på store arbeidsplasser. Dette forklarer likevel på langt nær hele lønnsgapet, fremholder han.
Kvinneledere tjener 81 prosent av hva mannlige ledere gjør, en liten bedring fra 2016.
Hver tredje fikk bonus
I 2017 tjente ledere i utenlandskeide bedrifter i Norge i snitt 809.500 kroner før skatt.
Også på bonussiden er utenlandske arbeidsgivere mer generøse enn de norske. 36 prosent av ledere i bedrifter med utenlandsk hovedeier mottok bonus i 2017, mot 24 prosent av lederne i bedriftene med norsk eier.
Flere konkurser
- I mange bransjer ser vi en brytningstid, med stadig sterkere konkurranse fra både etablerte og nye aktører. Å ha oppdaterte, omstillingsdyktige ledere og mellomledere kan være forskjell mellom vekst og konkurs. Disse er imidlertid en attraktiv vare, og det virker som utenlandske arbeidsgivere jevnt over ser verdien i å tilby de beste
betingelsene, sier Ingvartsen.
Hittil i år har 4332 virksomheter gått konkurs, ifølge fagportalen Credit News. Det er over åtte prosent flere enn til samme tid i fjor. Blant årets konkurser finner vi aktører som Rafens, Tilbords, Spaceworld Soundgarden og Enklere Liv. I fjor måtte giganten Norske Skog ta den tunge turen til skifteretten.
Rimelige, høykvalifiserte ansatte
Forskerne Eivind Falkum og Bitten Nordrik i Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) har utarbeidet Norsk Ledelsesbarometer på oppdrag for Lederne. De forteller at norsk arbeidsliv har en lønnsdannelse innrettet på små forskjeller mellom høyeste og laveste lønn. Det har både positive og negative sider.
- Norske ledere har reelt sett lavere lønn enn ledere i andre land. I Norge har vi en sammenpresset lønnsmasse, der det fra arbeidsgivers ståsted er billig med høykompetente arbeidstakere. Samtidig er ufaglært arbeidskraft dyrere her enn i andre land, sier Falkum.
Derfor flyttes enkel produksjon ut av Norge, mens det er mer attraktivt å etablere avansert produksjon her til lands, legger forskeren til.
Ledere i statsaksjeselskap tjener best
Én ledergruppe tjener enda mer enn de som jobber hos utenlandskeide foretak. Ledere i statsaksjeselskap har en gjennomsnittlig bruttoårslønn på godt over én million kroner. Disse utgjør imidlertid bare drøyt tre prosent av respondentgrunnlaget i årets Norsk Ledelsesbarometer.
Bransje for bransje er det ledere i olje- og gassektor som har den høyeste årslønnen, med et snitt på nesten én million kroner. Handels- og industriledere tjener i underkant av 700 000 kroner, mens ledere i attføringsbedrifter har den laveste årslønnen i målingen; knappe 550 000 kroner før skatt.
På fylkesnivå ligger ledere i Rogaland på lønnstoppen, med en gjennomsnittlig brutto årslønn på om lag 830 000 kroner. Deretter følger ledere i Hordaland og Oslo, der snittlønnen ligger på henholdsvis 756 000 og 741 000 kroner. Målingens laveste lederlønning finner vi i Oppland, med en snittlønn på 579 000 kroner.