Norsk laks klargjøres for det sørkoreanske markedet ved Mowis fabrikk utenfor Seoul. Sør-Korea er et av vekstmarkedene for norsk sjømateeksport.

Eksporterte litt mindre sjømat, men til høyere verdi

Aldri før har Norge eksportert sjømat for så store pengesummer som i 2024. 

Totalt ble det eksportert 2,8 millioner tonn norsk sjømat til en verdi av 175,4 milliarder kroner i fjor. Det er en økning på 3,7 milliarder kroner, eller 2 prosent, sammenlignet med rekordåret 2023. 

Samtidig falt eksportert volum noe fra 2,83 millioner tonn til 2,81 millioner tonn.

– 2024 var preget av kvotekutt for torsk, betydelige produksjonsutfordringer for laks, geopolitiske svingninger og økonomisk uro i det globale markedet. Når verdien av sjømateksporten likevel løfter seg til et historisk høyt nivå, er det fantastisk sterkt, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.

Verdisvingninger

Det var store verdisvingninger i løpet av året, og utviklingen var spesielt sterk i fjerde kvartal.

– Det skyldes at laks, ørret, reker, sild og makrell fikk et løft i årets siste måneder. Valutaeffekten som vært et viktig bidrag til veksten i de siste årene, avtok i fjor, men var likevel den viktigste årsaken til verdiveksten i norske kroner. Målt i euro, som er den viktigste eksportvalutaen vår, er verdien uendret sammenlignet med 2023, forklarer Christian Chramer.

Over to tredjedeler er laks

Laks utgjør 70 prosent av den norske sjømateksporten. 

– Den spennende og sterke utviklingen for laks fortsatte i Asia, hvor den regnes som hverdagsluksus hos konsumenter i land som Thailand, Kina, Vietnam og Korea. I tillegg har laks etablert seg sterkt i hurtigmat-trendene sushi, sashimi og poke verden over og i hverdagsmatsegmentet i Europa, forklarer Chramer.

De største markedene for norsk sjømateksport i 2024 var Polen, Danmark og USA. Kina hadde størst verdivekst, med en økning i eksportverdi på 887 millioner kroner, eller 10 prosent, sammenlignet med året før.

For de villfangede artene ble 2024 et krevende år for torsk og kongekrabbe på grunn av kvotereduksjoner. Til gjengjeld økte eksportverdien av makrell med 24 prosent og verdien av reker med 30 prosent.

Verdien fra havbruk utgjør 74 prosent av den totale sjømateksporten målt i verdi, mens det i volum utgjør 48 prosent.

Veksten i eksporten av fersk laks til Sør-Korea fortsatte også i 2024.

– Hos de største supermarkedene er den norske laksen den mest populære fisken med den norske makrellen som en god nummer to. Høyere priser i kombinasjon med mange aktiviteter i butikker har løftet salget både i verdi og volum, sier Norges sjømatråds utsending til Japan og Sør-Korea, Johan Kvalheim.

Powered by Labrador CMS