Tolletaten tar seg bedre tid til å gjennomføre overgangen til obligatorisk Digitoll for all vareimport til Norge.

Tolletaten bekrefter utsettelse av Digitoll

Innføringen av Digitoll utsettes til 2026, med en todelt gjennomføringsplan. 

Tolletaten offentliggjør i dag den nye tidsplan for innføringen av Digitoll, det digitale systemet som skal modernisere Norges grensekontroll. Etter omfattende dialog med næringslivet og innspill fra høringsrunde fire, er overgangsperioden for de nye kravene forlenget til 2026.

Forskriftsendringen fra 22. november 2023 fastslo opprinnelig at deklarasjonsplikt og digital oppfyllelse av melde- og opplysningsplikten skulle innføres fra 1. april 2025. Nå er dette utsatt, og implementeringen deles opp i to faser, melder Tolletaten i en nyhetsmelding:

  • Trinn 1: Krav om digital oppfyllelse av melde- og opplysningsplikten innføres fra 1. februar 2026.
  • Trinn 2: Deklarasjonsplikt ved grensepassering og avvikling av direktekjøringsordningen innføres fra 1. september 2026.

Dette betyr at bedrifter fortsatt kan henvise til godsregistreringsnumre frem til trinn 3 iverksettes. For de som ønsker å forberede seg, vil funksjonen for henvisning til godsregistreringsnumre være tilgjengelig i Digitoll allerede fra november 2024.

Tidskrevende reform for næringslivet

Tolletaten understreker at utsettelsen skyldes anerkjennelsen av hvor ressurskrevende overgangen er for næringslivet. Samtidig oppfordrer de alle aktører til å intensivere arbeidet med implementering.

– Vi ser at mange allerede har kommet langt i tilpasningen til Digitoll, og vi anbefaler sterkt at flest mulig fortsetter dette arbeidet frem mot 2025, skriver Tolletaten i nyhetsmeldingen.

Digitoll er ment å gi mer effektiv grensepassering og bedre kontroll, men innføringen har møtt utfordringer knyttet til kostnader og kompleksitet for bedrifter. NHO Logistikk og Transport har tidligere påpekt behovet for fleksibilitet og tett dialog for å sikre en smidig overgang.

Veien videre

Til tross for utsettelsen, la det ikke være tvil: Digitoll vil bli standarden i fremtiden. Tolletaten minner om at bruk av Digitoll allerede nå gir klare fordeler, både i form av enklere prosesser og bedre oversikt over vareflyten.

– Vi er tydelige på at vi ønsker å modernisere norsk tollvesen, men det må gjøres på en måte som balanserer effektivitet og næringslivets behov, avslutter Tolletaten.



Powered by Labrador CMS