Store på stein
Fra steinbruddene sine i Larvik, eksporterer Lundhs AS, steinprodukter til hele verden
Store på stein
En vareeier som sverger til god design – og sjøtransport – er Lundhs AS i Larvik.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Lundhs AS i Larvik er den største produsenten av naturstein i Nord-Europa, med åtte steinbrudd. Syv av disse ligger i Larvik og ett i Sirevåg. Porteføljen består av larvikitt og anortositt
- Vi selger ikke bare et råstoff – vi selger en helt unik vare, påpeker administrerende direktør, Thor-Anders Lundh Håkestad. Han har veldig mye stein i sitt DNA fra morssiden av slektstreet.
En bransje i endring
For mer enn 100 år siden kom hans tippoldefar Alfred Lundh fra Sverige til Norge for å drive et av de største bergverksbedriftene på den tiden. Alfreds barnebarn, Thor, bestemte seg i 1962 for å starte sitt eget bergverksselskap – Lundhs i Larvik. Thor Lundh som har passert 84 år, går fremdeles på jobb hver dag, ifølge barnebarnet som har tatt over ledelsen av selskapet.
- Gjennom tidene har innovasjon vært avgjørende for Lundhs. Bruksområdene for naturstein har endret seg mye. Måtene å utvinne på har endret seg totalt. Lundhs har alltid vært i forkant av disse endringene. Vi vil fortsette å utvikle produksjonsmetoder og utnyttelse av steinressursene i generasjoner fremover, får Moderne Transport vite.
Bærekraft i høysetet
- Vårt fokus på bærekraft reflekteres i hvordan vi driver selskapet vårt, og tar vare på ressursene vi kontrollerer for nåværende og fremtidige generasjoner. Å ha et bærekraftig fokus, betyr at vi kontinuerlig trenger å utvikle og forbedre oss på alle områder av virksomheten vår, med respekt for miljøet, de involverte menneskene og lokalsamfunnene vi opererer i. I denne virksomheten har vi forskrifter og sertifiseringer, men som selskap vil vi alltid se etter forbedringer utover regelverket. Dette gjenspeiles også i våre verdier: Presisjon, lidenskap og respekt, skriver Thor-Anders Lundh Håkestad på selskapets nettsider.
I hvert steinbrudd er mellom 8-12 prosent av natursteinen av en slik kvalitet, at den kan eksporteres til fabrikker andre steder i verden. Disse bearbeider steinblokkene videre til plater og fliser.
Larvikitten ligger helt oppe i overflaten. Man skal imidlertid ganske langt ned i forekomsten, for å finne den steinen som er av en så høy kvalitet ,at den kan brukes til interiør og boligfasader. Den må være helt uten sprekker eller skader.
Dét igjen betyr at veldig mye stein tidligere gikk til spille. Slik er det ikke lenger.
Utnytter alt
- De 90 prosentene restmaterialene av stein, som tidligere ble dumpet i deponi, har vi funnet andre bruksområder for. Det er den steinen som blir igjen når vi har identifisert høykvalitets blokker. Reststeinen benyttes blant annet til murblokker, støyvoller, tunnelportaler og kystsikring. Sistnevnte skipes ut over Svartebukt og det største markedet er Storbritannia – men også Nederland, Afrika, Frankrike og Bahamas. Det siste produktområdet vårt er råstoff til knusing til pukk. Pukken selges her hjemme, forklarer Lundh Håkestad.
Larvikitt i det såkalte Oslofeltet er kjent over store deler av verden. Den verdsettes for sitt spesielle utseende og for sin dekorative verdi. Lundhs har to typer naturstein i porteføljen. Den ene er larvikitt, som er Norges nasjonalbergart. Den tas ut i bruddene i Larvik-området hvor det finnes seks forskjellige steintyper – Lundhs Blue, Lundhs Emerald, Lundhs Royal, Lundhs Ocean, Lundhs Marina og Lundhs Grey. Larvikittene ligger i fargeskalaen fra sort til blå med krystaller.
I Sirevåg utenfor Egersund tar Lundhs ut anortositten. Lundhs Antique som har en brun bunnfarge med blåaktige krystaller.
Med utsikt til havna
Lundhs utvinner i volum mellom 40 og 45.000 kubikkmeter råblokker av naturstein årlig I vekt utgjør dette om lag 150.000 tonn. 99,7 prosent av denne steinen blir eksportert – og i all hovedsak over Larvik havn.
- Å ligge nær en havn er en stor fordel. Larvikitten som blokkstein, er som skapt for sjøtransport, slår Thor-Anders Lundh Håkestad.
I 2018 flyttet Lundhs til nytt kontorbygg, et designbygg som naturligvis er bekledd med larvikitt. Ryktene forteller at stedet besøkes ofte av designere og arkitekter som vil høre om, ta og føle på larvikitten.
Bygget ligger så nær havnevirksomheten på Revet, at de ansatte kan se larvikittblokkene blir lastet inn i 20 fots containere.
- Jeg liker den tilknytningen til havnen og operasjonene der, innrømmer Lundh Håkestad smilende.
Ut i verden
40 prosent av råblokkene av natursteinen går til bearbeidelse hos steinfabrikker i Kina, 20 prosent går til Italia, mens Spania, India og Vietnam hver mottar rundt 10-15 prosent.
Av blokksteinen bruke cirka 60 prosent til benkeplater for kjøkken, bad, bord, barer og restauranter. 35 prosent benyttes til fliser. Det være seg til veggplater, gulvfliser, baderomsfliser og også utendørs veggplater.
- Steinfabrikkene som innehar ekspertisen, kan eksempelvis skjære 2-3 centimeter tykke benkeplater av stenblokkene. Disse kan poleres for å få en blank overflate, eller børstes for å få en matt, forklarer Lundh Håkestad.
Kina benytter en stor del av den importerte norske natursteinen i eget land, men re-eksporterer noe av den norske natursteinen til andre asiatiske land og Nord-Amerika.
- Ingen kjøper en container med blokkstein her i Norge. Den må transporteres sjøveien til store steinhuber som drives effektivt av folk som innehar høy fagkunnskap på stein. Der ligger fabrikkene nær en havn. Det er viktig for oss å unngå landtransport, påpeker Lundh Håkestad.
Blitt forskånet
- Hvordan har Lundhs opplevd prisoppgangen grunnet den pågående globale leveringskrisen?
- Vi har nytt godt av gunstig containerretur fra Norge til Kina og India, selv om også ratene har gått opp noe også den veien. Vi har vært mer bekymret for om vi ville ha nok containere å frakte blokkene med naturstein i. Greencarrier Shipping & Logistics Larvik har sørget for at det ikke har oppstått flaskehalser, og at vi alltid har fått tak i containere, roser Lundh Håkestad.
Utstrakt samarbeid
Som naturmateriale er den maksimal værbestandig og den trekker ikke til seg vann. I tillegg har steinen maksimal frostmotstand og er varmeresistent.
Larvikitt finnes kun ett sted i verden – i Larvik. Men produkter av larvikitt, finner du over hele kloden.
- Vi har et nært samarbeid med partnere rundt om i verden. Sammen markedsfører vi produktene våre til profesjonelle og sluttbrukere under merkevaren Lundhs Real Stone®. Alle våre steiner er registrerte varemerker, forklarer Lundh Håkestad.
Fornyer seg stadig
- Det er ikke bare store steinblokker som kan brukes. Mindre steinbiter og rester etter produksjon av plater, kan brukes til å lage vakre interiørartikler. Sammen med noen utvalgte norske designere – Thomas Jenkins og Sverre Uhnger, samt design duoen Vera & Kyte – har Lundhs fått laget forskjellige artikler som fat, boller, mortere og vaser i stein, opplyser Lundhs til Moderne Transport.
Samarbeidet med de norske designerne har fått mye oppmerksomhet både i inn og utland, og er et flott eksempel på selv mindre biter med stein kan brukes. Produksjonen av disse interiørartiklene har blitt gjort av et lite firma i Sverige – og salget foregår som fra Lundhs nettbutikk.