Laksetrailerne forsvant
Fergene kommer uten trailere på kaien i fiskeparadiset Skrova.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Ellingsen Seafood har drevet virksomhet i over 70 år i øysamfunnet med knappe 200 beboere.
– Vi skal stå’an av. Denne gangen og. Som vi gjorde da en storm tok all fisken i 1983. Og da laksesykdom tok all fisken i 2015, sier styreleder Ulf Ellingsen til VG.
Dramatisk
Ellingsen-familien driver stort i laks.
Stor sett all produksjonen til Ellingsen Seafood eksporteres, enten direkte eller via andre eksportører. Hvert år passerer om lag 2500 trailere fergekaia på Skrova fullastet med laks på vei ut i verden, og kommer tilbake med tomme kasser klare til å fylles opp med mer fisk.
Ifølge adm. direktør Line Ellingsen er den tradisjonelle fiskeribedriften i et nytt drama.
20-tonns trailere som henter 60 tonn laks daglig fra hjørnesteinsbedriften kommer ikke lenger med fergen.
Bedriftens lakseslakteri i Lofoten-paradiset Skrova står stille. 25 ansatte har blitt permittert ut juni på grunn av et voldsomt algeangrepet, noe som har kostet bedriften 800.000 laks livet midt i veksten.
I full drift pakkes 60 tonn fersk laks daglig i lakseslakteriet.
– Jeg vil nok kalle full stopp en katastrofe ja, sier Ellingsen til VG.
Hun viser til at bedriften har ansatte fra mange nasjoner, men de fleste er etablert med hus og familie og barn i skole og barnehage.
- Hvis de nå opplever situasjonen som usikker, kan vi miste gode folk, sier hun.
Ventende trailere
Innleide spesialskip kommer med voksen, slaktemoden laks til Ellingsens anlegg. Her slaktes og kjøles fisken ned, før den pakkes og lastes inn på en ventende trailer. To døgn senere er traileren kommet til Gardermoen, og laksen flyttes over på lastefly.
En laks som slaktes mandag kan være på middagsbordet i Shanghai eller Seoul torsdag. Kina og Sør-Korea er store markeder.
Selv om algedøden har avtatt siste uken, er ikke dramaet over. Ellingsen-selskapet har store mengder smolt – laksebabyer – som er modne for å settes ut i havmerder.
– I noen anlegg er all laksen død, i andre har vi evakuert. Nå vil vi sette ut smolten i Tysfjord – ellers vil den dø. Den fjorden er ikke frikjent ennå, og vi risikerer at smolten blir tatt av alger. Da står vi på bar bakke til 2021, sier adm. direktør Line Ellingsen.