Streik i Storbritannias største havn
De siste forsøkene på å komme til enighet mislyktes, og søndag gikk nesten 2000 havnearbeidere ut i en åtte dager lang streik.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Containerhavnen Felixstowe håndterer rundt halvparten av Storbritannias container-eksport og -import. Dermed ligger det an til kraftige forstyrrelser i Nord-Europas forsyningskjeder etter at over 1900 havnearbeidere i havna søndag gikk ut i streik.
Blant dem som tas ut, er kranoperatører, maskinoperatører og laste- og lossearbeidere. Det er den første streiken ved havna siden 1989. Streiken er planlagt å vare i åtte dager frem til 29. august.
Medlemmene i fagforeningen Unite takket nei til et tilbud om en lønnsøkning på sju prosent, med argument om at økningen var lavere en inflasjonen.
Det er litt delte meninger om hvor mye streiken vil ha å si for vareflyten. Bransjeorganisasjonen Freight transport body Logistics UK, sier at de ikke forventer en massiv disrupsjon.
- Felixstowe er ikke en just-in-time-havn. Alt som kommer inn er planlagt godt i forkant. Dersom streiken varer lenger enn åtte dager, vil de som bruker havna finne alternative ruter, men i øyeblikket er det store varelagre i forsyningskjeden. Andre ar allerede planlagt alternative ruter, vi forventer ikke panikk, sier en talsperson for organisasjonen til BBC.
Containerrederiet Maersk, som er en av havnas storbrukere, sier imidlertid at de forventer at streiken vil føre til store forsinkelser for både varer og skip. Rederiet har kuttet tre anløp den kommende uken, og har utsatt en rekke andre til etter streiken.
Men en kilde ved havna sier til nyhetsbyrået Press Association (PA) at streiken heller vil være ubeleilig enn katastrofal. Årsaken er, sier han, at forsyningskjedene har vendt seg til forstyrrelser gjennom koronapandemien.
– Forstyrrelser er den nye normalen, siteres kilden på, ifølge NTB.