Sirkulærparken AS på Disenå i Innlandet får i løpet av høsten 1660 solcellepaneler installert på taket, uten å betale noe for investeringen på 7 millioner kroner. Dette er mulig gjennom en nyskapende forretningsmodell utviklet av solspesialisten Enny, som dekker hele investeringskostnaden, melder Enny i en nyhetsmelding.
Det er OBOS og Hafslund som står bak Enny. Selskapet hjelper
borettslag og næringsbygg med planlegging, installasjon, drift og finansiering
av solceller, og består i dag av åtte ansatte.
- "Vinn-vinn"
Daglig leder i Enny, Terje Borkenhagen, beskriver avtalen som en «vinn-vinn-situasjon», hvor selskapet eier og drifter solcelleanlegget, mens Sirkulærparken får tilgang til rimeligere, fornybar energi. Han håper dette markerer starten på en mer offensiv utbygging av solkraft i Norge.
- Stortinget har satt som mål å bygge ut åtte TWh solenergi innen 2030, men farten må opp for å nå dette målet, uttaler Borkenhagen i meldingen.
Tom Wilhelmsen, daglig leder i Sirkulærparken, er fornøyd med avtalen, som gir dem ren energi uten kapitalutlegg.
- Vi har investert hundrevis av millioner i bærekraftige løsninger, og nå kan vi bruke solstrømmen til å lade våre elektriske lastebiler og drive gjenvinningsanleggene våre, forteller Wilhelmsen. Han ser dette som et konkurransefortrinn som vil styrke deres posisjon i offentlige anbud.
Kan kjøpe anlegget senere
Solcelleanlegget, med en forventet årsproduksjon på over 770.000 kilowatt timer, skal etter planen være ferdig installert innen utgangen av høsten 2024.
Wilhelmsen legger til at avtalen gir dem muligheten til å kjøpe anlegget fra Enny til en forhåndsdefinert pris senere.
Enny mener deres nye forretningsmodell kan være løsningen som trengs for å akselerere utbyggingen av solenergi i Norge.
Borkenhagen, understreker samtidig at forhold som store egnede arealer og høyt energibehov må være til stede for å sikre lønnsomhet i slike prosjekter.