Toppen er forbi og usikkerheten er stor – men truckbransjen forventer likevel et stabilt marked
De store truckleverandørene har innsett at man foreløpig er forbi toppen, men forventer et stabilt og solid truckmarked i 2024 – selv om usikkerheten er stor.
2021 var et toppår for antall solgte gaffeltrucker i Norge,
basert på tallene fra Maskingrossisternes Forening (MGF), med 6497 maskiner fra
foreningens medlemmer. Dette var imidlertid siste gang MGF har rapportert egne
tall. I 2022 rapporterte forhandlerne selv om et meget sterkt år, men likevel
en nedgang fra 2021.
2023 er nok blitt vanskeligere med et kostnadsnivå og en rente som definitivt påvirker investeringsviljen i norsk næringsliv. Det går også ut over salget av gaffeltrucker, naturligvis. Men situasjonen er likevel ganske god, om vi skal tro de tre største leverandørene Toyota Material Handling Norway (TMHNO), Jungheinrich Norge og Hesselberg AS (Linde).
– Vi har hatt et 2023 som ble et bra år, men litt lavere enn 2022, takket være en reduksjon i markedet, sier Lars Kleveland i TMHNO.
– Totalmarkedet i 2023 var nok noe nedadgående sammenlignet med 2021 og 2022. Vi er tilbake på nivå med normalårene før covid, sier Ståle Johnsen-Nauste i Hesselberg.
– Kontra ned 2022 gikk det litt ned, men 2023 ble et relativt godt år likevel historisk sett, sier Fredrik Høyer-Dahl i Jungheinrich Norge.
Elektrifisering – men diesel trengs fortsatt
Trenden på hva som selger i Norge, har vært en ganske klar fortsettelse av elektrifisering av sektoren.
– Vi ser at dieselmarkedet i Norge har fått en kraftig skudd i baugen. Tror ikke det ble solgt stort mer enn 350 dieseltrucker i Norge, sier Fredrik Høyer-Dahl i Jungheinrich – et selskap som helt har sluttet å produsere dieselmaskiner.
– Volumet på diesel har sunket kraftig, bekrefter Kleveland hos Toyota, men fortsetter:
– Norge er et krevende land, så en del aktører trenger diesel fortsatt. De ser ut som diesel er kommet på et nivå som gjør at det ikke synker og synker veldig bratt lenger.
Johnsen-Nauste hos Hesselberg, som i tillegg til Linde selger stortrucker og reachstackere fra CVS Ferrari, tror at elektrifiseringen vil sette sitt preg også på de større maskinene fremover.
– Nå har vi lansert en helelektrisk tomcontainer truck fra Ferrari. Havner og de som vil elektrifisere containerhåndtering er de neste i køen nå, sier han.
Litium-andelen øker
Hos Jungheinrich ser man også at litium-teknologien begynner å bli moden nok og økonomisk nok til å være interessant for de fleste kunder.
– Jeg har sett en endring hos de store aktørene. De er mye mer fokus på litium. Det var de som holdt igjen mest i begynnelsen. Vi klarte å selge til mange mellomstore, men de store var trege. Nå har omtrent samtlige slengt seg på bølgen. Jeg vil forvente at nå som volumet går ned, og det er de store som kjøper, så vil andel litium øke. Litiumandelen nærmer seg 50 prosent og tar jeg med de aller minste truckene er vi rett over 50 prosent, sier Ferdrik Høyer-Dahl.
Samtidig er det klart at med høyere lønnskostnader, så er automasjon stadig mer interessant å investere i for mange aktører, selv om kapitalinvesteringen kan være høy.
– Vi ser nå at automasjon skikkelig å røre på seg. Vi ser at en del kunder ser potensialet i å spare penger. Det kan være automatiserte trucker eller større løsninger. Vi ønsker å være en relevant partner på det området, og har styrket oss både kompetanse- or ressursmessig, sier Kleveland i Toyota.
Spent på 2024
Når det gjelder utsiktene for 2024 er det en viss optimisme kombinert med en utstrakt usikkerhet som preger forhandlerne.
– Vi tror at vi i 2024 er vi forsiktig på vei opp igjen, men vi tror ikke det tar av. Men vi har sett bunnen, sier Kleveland i TMHNO.
– Krystallkula for 2024 er ganske full av leire. Det er mye vanskeligere å se hva som kommer til å skje neste kvartal enn noen gang før. Det er mange ytre faktorer som rammer hardere enn tidligere. For vår del har starten på året vært god, vi har vært heldige med noen store gode rammeavtaler som gjør at vi har mange ben å stå på, men også mange nye prosjekter. Det er ikke helt dødt i Norge. Totalt sett tror jeg det norske markedet tror jeg det blir ganske likt 2023 i volum, sier Høyer-Dahl i Jungheinrich.
– Vi forventer det vi kaller et normalmarked i 2024 – på linje med årene før covid, sier Johnsen-Nauste i Hesselberg.