15 får støtte til ammoniakkprosjekter

15 prosjekter tildeles forprosjektstøtte fra Enova for å utrede konkrete investeringer i bunkringsanlegg for ammoniakk som drivstoff til maritim sektor.

15. januar hadde Enova frist for søknader om forprosjektstøtte, for å utrede investeringer i bunkringsanlegg for ammoniakk. Enova mottok mange søknader med spennende prosjekter, og tildeler forprosjektstøtte til i alt 15 prosjekter. Prosjektene dekker norskekysten fra Oslofjorden i sør til Troms i nord, opplyser Enova i en pressemelding. 

Disse selskapene får støtte til forprosjekter

  • Ammonia AS 
  • Azane fuel solutions AS 
  • Boreal sjø AS 
  • Grieg ammonia distribution vessels AS 
  • Hitra kommune 
  • Iverson efuels AS 
  • Neptun Tromsø AS 
  • Skiga AS

Flere av selskapene har fått støtte til flere prosjekter. 

– Vi mottok flere søknader enn vi hadde forventet i denne runden, sier Børge Noddeland, virkemiddelansvarlig for Enovas støtteprogram «Forprosjekt maritim teknologi».

– Det viser at mange aktører arbeider målrettet med prosjekter for å tilby bunkring av ammoniakk til maritim sektor, og det er gledelig å se, legger Noddeland til. 

Opptil en halv million

Prosjektene får opp til 500 000 kr i støtte, og har 6 måneder til å modne prosjektene frem mot en mulig investeringsbeslutning og realisering av prosjektene. I neste runde vil de beste prosjektene kunne søke om investeringsstøtte fra Enova til det varslede støtteprogrammet «Bunkringsanlegg for ammoniakk.»

– For å lykkes med satsingen er vi avhengige av gode prosjekter i alle ledd av verdikjedene, sier Sigmund Ø. Størset, målansvarlig for hydrogen i Enova. 

 – Nå er et viktig neste skritt å få etablert infrastruktur for bunkring av ammoniakk langs norskekysten. Det er derfor svært positivt å se at så mange aktører arbeider med denne delen av verdikjeden, og at den geografiske spredningen av prosjektene dekker store deler av norskekysten, sier Størset.

Lansering før sommeren

Det varslede støtteprogrammet «Bunkringsanlegg for ammoniakk» vil bli lagt ut for innspill fra markedet innen utgangen av første kvartal 2025, og endelig lansering er planlagt før sommeren.

– Det blir svært viktig å få gode innspill fra markedet til innretningen av programmet, påpeker Noddeland, som også er virkemiddelansvarlig for det nye støtteprogrammet.

– Gjennom god dialog med aktørene, sikrer vi at støtteprogrammet blir så treffsikkert som mulig, og at det vil resultere i gode prosjekter som faktisk bygges og realiseres. Det er jo det som er målet sier han avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS