2023 - Kort oppsummert:

21. desember: Tone Wille

Følg Mtlogistikk og Logistikk Insides adventskalender. Bak luke nummer 21 finner vi Tone Wille, konsernsjef i Posten Bring.

Publisert

Logistikkredaksjonens adventskalender

  • I forlagshuset Bjørgu har vi to publikajsoner som følger logistikkkbransjen tett. 
  • Her er Logistikk Inside og søsterpublikasjonen Mtlogistikk.nos redaksjonelle adventskalender. Her ber vi et knippe bransjepersonligheter fra logistikkens verden komme med sine refleksjoner rundt året vi snart legger bak oss og om året vi går inn i.
  • Det presenteres en ny artikkel hver dag.

Tone Wille har vært i Posten Bring siden 2006, og har vært konsernsjef siden 2016. 

- Hva i logistikkåret 2023 mener du gir mest grunn til optimisme for fremtiden?

- Jeg blir optimistisk for fremtiden når jeg opplever økende engasjement for en bærekraftig utvikling. Jeg merker det i egen organisasjon, i bransjen og i samfunnet. Mye handler om å kutte utslipp og velge utslippsfrie kjøretøy og kollektiv transport. I tillegg tas det stadig nye initiativ blant annet innen gjenbruk og ombruk. Det er oppløftende at gjenbruk har blitt en motetrend. Da spres engasjementet i raskt tempo.

I Posten Bring har vi ambisiøse mål for klima og bærekraft og vi er ett av få selskaper i Norge som faktisk kutter utslipp i tråd med Parisavtalen. Vår andel el-biler i distribusjon er nå 50 prosent. 

- Hva er du mest fornøyd med for året som har gått på vegne av egen bedrift? 

- Vi har mye å glede oss over og være fornøyd med i Posten Bring. I et svakt marked med høy kostnadsvekst, har vi lyktes med god vekst innen pakker fra netthandel og økt kostnadseffektivitet. Som organisasjon endrer vi oss fra et norsk til et nordisk selskap og vi tilpasser virksomheten til nye kundebehov og en digital tid. Spesielt vil jeg trekke frem vår satsing på innovasjon og bruk av ny teknologi. I tillegg til å pilotere og teste ny teknologi har vi oppnådd konkrete resultater i form av radikalt bedre tjenester og vi har redusert kostnader.

Et annet tema er tillit. I Posten Bring er vi opptatt av tillit – og målinger viser at vi har høy tillit i befolkningen og samfunnet. Tidligere i år ble vi kåret til topp-10 på Ipsos omdømmemåling. Tillit er spesielt viktig i vanskelige tider og en urolig verden er det å ha folks tillit noe vi må glede oss over. 

- Er det noen i logistikkbransjen du mener bør får en ekstra anerkjennelse for den jobben som er lagt ned for næringen?

- Ambisjonene om å flytte mer gods til bane i Norge og Norden er truet på kort sikt. Vi er i en situasjon hvor veitransport vinner terreng og jernbanen sliter med infrastruktur og regularitet. Spesielt krevende ble det da Randklev bru i Gudbrandsdalen ble tatt av flommen under uværet "Hans" i høst og Dovrebanen ble stengt. Men så opplever vi at Bane Nor har svingt seg rundt. Først tilrettela de for å prioritere gods på Rørosbanen. Så satser de på gjenbruk av bru-elementene og reetablering av Randklev bru. Det ligger nå an til at Dovrebanen kan gjenåpnes for gjennomgående togtrafikk før neste sommer. Jeg vil derfor løfte frem Bane Nor med konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i spissen, som har inspirert oss med sin satsing på gjenbruk. Det sparer tid og penger og er en mer bærekraftig løsning. Jeg håper det blir et eksempel til etterfølgelse.

- Hva tror du kommer til å prege 2024, for bransjen og for egen bedrift?

- Jeg tror markedet fortsatt vil preges av makroøkonomisk og geopolitisk usikkerhet, men håper dette vil snu i løpet av året og at vi kan få en gryende optimisme. Og så vil innsatsen for en bærekraftig fremtid og nye grønne løsninger fortsette. For Posten Bring vil vi heve ambisjonene ytterligere og øke tempoet i omstillingen til utslippsfrie kjøretøy – også tyngre kjøretøy. Og hele tiden vil vi jakte på nye innovasjoner som gjør hverdagen enklere.

Powered by Labrador CMS